Pozitív eredmények a tavaszi túzokszámláláson

2019. április 6. 11:52 | behir

A március 28-án lezajlott túzokszámlálás keretében összesen 578 túzokot regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Parkban és térségében. A számlálást a Túzok Life Program keretében ugyanebben az időpontban bonyolították le Ausztria, Németország, Románia és Magyarország egyéb területein is - írja a kmnp.hu.

Hazánkban már 28 esztendeje, 1991 óta végeznek szinkronizált, azaz egyidejű túzokszámlálást, melyben elsősorban a nemzeti parkok szakemberei, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei vesznek részt. A számlálásokat évente két alkalommal, januárban és március végén, vagy április elején végzik. A téli időszakban a madarak a repceföldeken koncentrálódnak, így sokkal könnyebb a számbavételük, mint tavasszal, amikor már szétszóródnak.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül három helyen él jelentősebb túzokállomány: a legnagyobb Dévaványai-Ecsegi pusztákon, a Kis-Sárréten és a Csanádi pusztákon. A túzokos szakemberek az idei számláláskor is ezt a három helyszínt keresték fel. Dévaványa térségében 480, a Kis-Sárréten 77, a Csanádi pusztákon pedig 21 példányt számoltak. Mivel a Kis-Sárrét ökológiai szempontból egységet képez a nagyszalontai élőhelyekkel, így az ott számolt 12 túzokot is meg kell említeni.

Az adatokból kiderül, hogy a Kis-Sárréten a korábbi évekhez viszonyítva jelentős állománynövekedés történt. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon szintén több volt most a túzok, mint 2018 tavaszán. Összességében a hazai túzokállomány mintegy 40 százaléka él a Körös-Maros Nemzeti Parkban és térségében.

Az Igazgatóság dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja idén is szervez szakvezetéses túrákat az április végéig tartó túzokdürgési időszakban. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon megfigyelhetik, sőt lencsevégre is kaphatják a dürgő túzokkakasokat. Emellett a nemzeti park munkatársai várják az érdeklődőket a  IV. Túzokfesztiválra is május 4-én, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontba.

Forrás: kmnp.hu

További programok »

FEL