Jóval több túzokot számoltak össze a nemzeti parkban, mint amennyire számítottak

2022. február 2. 06:07 | behir.hu

A január közepén lezajlott szinkronszámlálás során összesen 601 túzokot regisztrálta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. Ez közel 50 egyeddel több, mint az előző télen volt.

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai arról számoltak be, hogy a legtöbb túzok a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él, ahol most 573 példányt számoltak. Mint írják: a megfigyelés során hat gyűrűs madarat is észleltek, közülük öt tavaly, egy pedig néhány évvel korábban kapott jelölőgyűrűt. A túzokok a téli időszakban vegyes csapatokban mozognak (tojók, idei fiókák, kakasok együtt). A legnépesebb csapatban 124 példányt számoltunk, több helyen pedig 40-60 túzok mozgott együtt. 

A Körös-Maros Nemzeti Park másik tradicionális túzok-élőhelyén, a Csanádi pusztákon további 28 egyedet számoltak össze. Főként a lucernatáblákon és nemzeti parkunk saját kezelésű szántóin mozogtak, egy csapatban. A 22 felnőtt tojó társaságában négy öreg és 2 fiatal kakas volt.

A Kis-Sárréten, Mezőgyán-Zsadány térségében élő túzokok télen általában a határ túloldalán, Nagyszalonta térségében tartózkodnak. Így történt ez most is, ezért a szinkronszámlálás alkalmával itt egyetlen túzokkal sem találkoztak a szakemberek. Ugyanakkor a határ túloldalán kollégáik 37 példányt regisztráltak.  A „költözködés” valószínű oka az, hogy Nagyszalonta térségében nagy kiterjedésű repceföldek vannak, melyek kitűnő téli táplálékot nyújtanak a túzokoknak.

További programok »

FEL