A Kis-Sárréten javában virágzik az öldöklő aszat

2021. augusztus 10. 14:57 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén található az ország egyik legnagyobb öldöklő aszat állománya.

Az öldöklő aszat a Kis-Sárréten belül különösen a mezőgyáni és a zsadányi gyepeken mondható gyakorinak. Az aszatfélék közül több szempontból is kitűnik, például méretei miatt, mert akár embermagasságúra is megnőhet. Szárára – a többi aszatfélétől eltérően – nem futnak le a levelek. A levélszeletek végén veszedelmes tüskék találhatók, melyek komoly sérüléseket is okozhatnak, ha óvatlanul nyúlunk hozzájuk, innen kapta nevét e növény. Látványos, halványrózsaszín, fészkes virágzatában július közepétől szeptember elejéig gyönyörködhetünk. A virágzat alatti fészekpikkelyek fésűsen elágaznak és sárga színűek, egyben fontos határozóbélyegek is.

Az öldöklő aszat Kárpát-medencei bennszülött faj, legjelentősebb állományai az Erdélyi-medencében és az erdélyi Mezőségben találhatók. Magyarországon kizárólag a Tiszántúlon fordul elő. Hosszú évekig nem is találták állományát, így lekerült a védett fajok listájáról, azonban az utóbbi években több kisebb-nagyobb állománya került elő és újra védett fajként szerepel a magyar flórában. Legeltetett, kedvező talajadottságú löszgyepeken fordul elő nagyobb egyedszámban, de szálanként a Kis-Sárrét legelőin többfelé megtalálható.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Eltiltás hatálya alatt vezetett a békéscsabai férfi, börtönbüntetésre ítélték

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette miatt az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján 8 hónap időtartamú végrehajtandó (!) börtönbüntetésre ítélt jogerősen az Orosházi Járásbíróság előkészítő ülésén egy 55 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő békéscsabai férfit. A bíróság ezen felül 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 3 évre a közúti járművezetéstől is.
10:47
FEL