A Petőfi Mezőberényben című drámát mutatják be a Jókai Színházban

2023. november 7. 19:25 | Csiffáry Zsuzsanna

Németh László Petőfi Mezőberényben című darabját ezúttal a Békéscsabai Jókai Színházban láthatja majd a közönség. Az egyfelvonásos 50 perces dráma a Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ, valamint a Békéscsabai Jókai Színház közös előadása, amelyet Czitor Attila rendezett.

A költő születésének 200. évfordulóján a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi Kollégiuma írt ki pályázatot amatőr színjátszó csoportok támogatására. Az ősbemutatónak a mezőberényi művelődési központ színházterme adott helyet még áprilisban. Czitor Attila, a darab rendezője elmondta, hogy profi színészekkel dolgozott együtt, ugyanakkor a díszletben újításokat eszközölt.  Kiemelte, hogy az előadásban Petőfi Sándor egy olyan oldalát ismerhetik meg jobban a nézők, amit az irodalomkönyvekből kevésbé lehetséges. 

– Pont azért csodálatos Németh László darabja, mert tanulók fogják megnézni. A diákok irodalom vagy történelem órán a szabadságharcról vagy Petőfi költészetéről tanulnak, a színpadi előadásban viszont az emberi oldaláról ismerhetik meg. Megjelenik például az Egy gondolat bánt engemet című verse, ami azt a dilemmát írja körül, hogy ágyban párnák közt érje a végzet vagy a harc mezején. Kicsit sötétebb, csalódottabb, keserűbb Petőfi képet mutatunk majd be a közönségnek – hangsúlyozta Czitor Attila. 

 

Fotó:Behir.hu

 

A Petőfi Sándort alakító Laszkó Viktor elmondta, hogy aki a darabot látja, könnyen azonosulhat a forradalmárral, hiszen mindenkinek megvan a maga kisebb-nagyobb problémája, amivel meg kell küzdenie. 

Szendrey Júlia szerepében, Földesi Ágnes Villőt láthatják majd a nézők.

– Szendrey Júlia egy ikonikus nő volt, egy ikonikus alkotóember. Hajlamosak vagyunk – főleg amikor még az iskolapadban tanulunk róluk – kicsit elemelni őket a földtől és szinte irodalmi köntösben gondolni rájuk, azonban ők is húsvér emberek voltak. Ezt nagyon fontosnak tartom megmutatni a színpadon, főleg az ifjúság számára, hogy felismerjék magukat is, illetve lássák azt, micsoda potenciál van bennük. Az akkori fiatalokban a körülmények és a kor sajátosságai miatt hatalmas energiák mozogtak és nem voltak másmilyenek, mint a mostaniak – tette hozzá Földesi Ágnes Villő. 

A darabot november 8-tól láthatja a közönség a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán.

További programok »

FEL