Pavuk Tírát díjazta az Európai Fair Play Mozgalom

2018. január 19. 11:22 | behir

Az ifjú békéscsabai atléta szerdán vette át az Európai Fair Play Mozgalom (EFPM) elismerését Budapesten, a MOM Kulturális Központban, a Coincidance Táncszínház „Fairplay – Sportóriások legendája” című darabja előtt - olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos oldalán.

A nagyon színvonalas, szórakoztató táncjáték a sportról, a fair playről szól. Pavuk Tírát a telt házas előadás előtt szólították színpadra Rácz Katalinnal, az EFPM kincstárnokával, korábbi háromszoros olimpikon vívóval együtt. Az európai szervezet képviselője röviden ismertette Tíra fairplay-cselekedetét, majd a közönség vastapsa mellett átnyújtotta a díjat, az Európai Fair Play Lángot. A MOB Fair Play Bizottsága nevében Deregán Gábor főtitkár köszöntötte a díjazottat.

Mint arról a MOB honlapja is beszámolt, a 2017-es grosettói U20-as Európa-bajnokság 3000 méteres akadályfutás döntőjében az első helyen futó atléta az egyik akadálynál elesett, és nem tudott felkelni. A mögötte haladó Tíra habozás nélkül megállt, mit sem törődve saját helyezésével, versenyével, és megpróbált segíteni a földön fekvő társán, hogy az folytatni tudja a döntőt. Miután világossá vált, hogy társa sérülés miatt fel kell adja a versenyt, a mezőny után eredt, mintegy fél kör hátránnyal - a közönség folyamatos ovációjától kísérve.

- Az utóbbi idők legnemesebb fairplay-cselekedetét tette Pavuk Tira – mondta akkor Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának elnöke.

Tírát a díjátadóra szülei, valamint edzője, Urbanikné Rosza Mária, korábbi háromszoros olimpikon távgyalogló kísérte el. A Magyar Atlétikai Szövetséget Nagyné Petrik Éva, versenyiroda-igazgató képviselte. Az eseményen jelen volt Kőszegi Dániel, a Nemzetközi Fair Play Bizottság irodavezetője is.

Végezetül álljanak itt Rácz Katalin szavai: „Annyira jó látni, hogy ilyen szimpatikus fiatalok vannak, akiknek helyén van az értékrendjük és példát mutatnak társaiknak is.”

 

(DG/MFPB)

 

Sport

FEL