Atlétika: Fair play díjat kapott Pavuk Tíra

2018. május 16. 18:44 | behir

A Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottsága május 14-én tartotta éves díjátadó gáláját a Danubius Hotel Héliában, ahol a magyar sport- és művészeti élet 13 személyiségét, illetve csapatát jutalmazta fair play díjjal hétfő esti gáláján. A résztvevőket Kamuti Jenő fair play-elnök, Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, Gyurta Dániel, a NOB tagja és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár köszöntötte.

A Magyar Fair Play Bizottság hat különböző kategóriában hirdetett pályázatot, amire január 15-ig több mint harminc jelölés érkezett. A bizottság végül a márciusi ülésén bírálta el a beadott jelöléseket, és végül öt kategóriában - fair play életműdíj, fair play cselekedet, ’a sport szolgálatában’, a fair play eszméjének népszerűsítése, illetve művészet/tudomány - ítélt oda elismeréseket.

Az esten Fair Play cselekedet kategóriában diplomát kapott a Békéscsabai AC fiatal atlétája, Pavuk Tíra - írja a szövetség hivatalos oldala.

- 2017. július 20-23. között az olaszországi Grosseto-ban megrendezett Junior Atlétikai Európa-bajnokságon a nők 3000 méteres akadályfutásának döntőjébe két magyar versenyző kvalifikálta magát a versenyszám selejtezőjéből: az európai ranglistát vezető Tóth Lili Anna (DOVASE), valamint a Békéscsabai AC ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes atlétája, Pavuk Tíra. A várakozásoknak megfelelően a versenyszám esélyese, Anna vezette a döntő mezőnyét, amikor a harmadik kör elején egy akadály felett történő áthaladás során megbotlott és hatalmasat esett. Honfitársa, a selejtezőben egyéni csúcsot futó Tíra, nem foglalkozva a versennyel, megállt, és megpróbálta felsegíteni a társát, aki súlyos sérülései miatt, sajnos, nem tudta folytatni a versenyt. Az esetet követően Tíra folytatta a döntőt, és nézők vastapsától kísérve – egy versenyzőt megelőzve – végül a 12. helyen fejezte be a kontinensviadal döntőjét – olvasható a kitüntetést ismertető laudációban.

MOB Fair Play díjasok 2017 / Fair play cselekedet kategória:
Diploma: Pavuk Tíra (atléta), Péni István (sportlövészet), Magyar Curling Válogatott
Trófea: Knoch Viktor (rövidpályás gyorskorcsolya)

A sport szolgálatában kategória:
Diploma: Losonci György (gyeplabda)Trófea: Baráth Etele (kajak-kenu), Pécsi Gábor (öttusa)

’A fair play eszméjének népszerűsítése’ kategória:
Trófea: Jocha Károly (újságíró)

Fair play életmű díj:
Diploma: Hóbor Béla (röplabda)
Trófea: Rákosi Gyula (labdarúgás)

Művészet/Tudomány kategória:
Trófea: Dr. Béres József (vegyész), Béres Klára (vegyész), Dr. Takács Ferenc (professzor)
Oláh Bence rövidpályás gyorskorcsolyázó elnöki különdíjban részesült. (forrás: MOB/ foto Róth Tamás)

 

FEL