Atlétika: Pavuk Tíra Fair Play-díjat kap - videóval

2017. augusztus 21. 08:03 | behir

A júliusi, grossetói U20-as atlétikai Európa-bajnokság egyik legemlékezetesebb jelenete volt, amikor a 18 éves Pavuk Tíra a 3000 méteres akadályfutás döntőjében a versennyel nem törődve megállt, és igyekezett segíteni óriásit esett honfitársán, Tóth Lili Annán. A Magyar Fair Play Bizottság sem ment el szó nélkül az önzetlen cselekedet mellett, az elnök, dr. Kamuti Jenő bejelentette, hogy ünnepélyes keretek közt ismerik el a békéscsabai versenyzőt – írta a jövő reménységeivel foglalkozó hazai sportportál.

Magyar szempontból biztosan a női 3000 méteres akadályfutás fináléja volt az U20-as atlétikai Európa-bajnokság egyik legjobban várt döntője, hiszen két magyar versenyző is kvalifikálta magát. Közülük Tóth Lili Anna a végső győzelemre is jó eséllyel pályázott, az ifjúsági olimpián bronzérmes dombóvári lány vezette az európai ranglistát, de Pavuk Tíra selejtezőben futott egyéni csúcsa is bizakodásra adott okot.

A várakozásoknak megfelelően Tóth rögtön az élre állt, és magabiztosan haladt a győzelem felé. Egészen addig, amíg váratlanul át nem esett az egyik akadályon, a szorosan mögötte jövők pedig nehezen, vagy egyáltalán nem tudták kikerülni. Érkezett azonban Pavuk Tíra, aki nem törődve saját helyezésével, illetve idejével, megállt, és igyekezett felsegíteni honfitársát. Hosszú másodpercek teltek el mire világossá vált, hogy Tóth nem tudja folytatni a küzdelmet, Pavuk viszont továbbment, és ahányszor a tribün előtt elhaladt, vastaps volt a jutalma. A befutóig jócskán faragott hátrányából, előzött is, végül tizenkettedikként ért célba.

 

 

- Először nem láttam, ki volt az, aki elesett, de azt hiszem, természetes, hogy megálltam, és próbáltam segíteni. Sajnos Lili nem tudott feltápászkodni, én viszont folytattam a versenyt. Először kicsit demoralizáló volt, hogy senki nincs a közelemben, de a közönség rengeteget jelentett, minden körben óriási ovációval fogadtak, illetve a befutónál a hangosbemondó is külön figyelmeztette a nézőket, hogy jövök. Azt hiszem, ennek a biztatásnak is óriási szerepe volt abban, hogy végül meg tudtam előzni egy ellenfelemet – nyilatkozta még a versenyt követően Pavuk.

Az utanpotlasspport.hu szerkesztősége már a finálét követő tudósításban is megelőlegezte a Fair Play-díjat a békéscsabai lánynak, akinek cselekedete természetesen a Magyar Fair Play Bizottság előtt sem maradt észrevétlen.

- Az utóbbi idők legnemesebb fair play-cselekedetét tette Pavuk Tíra, aki a verseny közben, megszakítva futását, habozás nélkül segítségére sietett versenyzőtársának. Ezzel saját magát hozta nehéz helyzetbe, nem törődve azzal, hogy jelentős időhátrányba kerül ellenfeleivel szemben. Ezért a Magyar Fair Play Bizottság ünnepélyes keretek között szeretné méltatni a sportszerű cselekedetét – fogalmazott dr. Kamuti Jenő, a hazai és nemzetközi fair play bizottság elnöke.

A tavalyi év ifjúsági leányatlétájának megválasztott 18 éves versenyző tehát újabb, ezúttal más jellegű, de hasonlóan nemes elismerésben részesül.

 

Forrás: utanpotlassport.hu

Sport

A Győri Audi ETO-t fogadja a Békéscsabai Előre NKSE

Az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC ellen folytatja szereplését a női kézilabda NB I-ben a Békéscsabai Előre NKSE. A két együttes más célokért küzd: a győriek az újabb bajnoki aranyéremért és nemzetközi cím megszerzéséért, míg a viharsarkiak az első osztályban való bennmaradásért.
2021. március 1. 17:14
FEL