A patchwork tojás és a hajtogatott pogácsa története

2020. április 5. 19:18 | Csiffáry Zsuzsanna

A tojás fontos szimbólum. A pogány hitvilágban tavasszal a természet megújulását, a kereszténységben a feltámadt Krisztust jelképezi. A hagyományos tojásdíszítő minták, motívumok, technikák széles választékából lehet válogatni, ha valaki ily módon szeretne készülni az ünnepre.

A kereszténység elterjedésével a tojást, mint ősi életszimbólumot, összekapcsolták a feltámadás ünnepével. A húsvétra festett tojások hagyományos színe a piros, amely Krisztus vérét jelképezte, azonban elsősorban a termékenységet szimbolizálja.

Engem gyerekként és később is a minták változatossága varázsolt el, később építettem rá az elméletet. Mégpedig azt, hogy a tojás önmagában egy motívum.  A magyar hímes tojás díszítésének jelképrendszere van. A rajzokban felismerhető a pásztorkodás, a lovas élet, a természet, az örök élet, a termékenységvarázslás, a bajelhárítás és a világmindenség ábrázolása.

Először a berzseléssel ismerkedtem meg. Érdekesnek tartottam, ahogy a harisnyába göngyölt tojás és a rápréselt levél, hogyan színeződik el a vöröshagyma levelétől a forró vízben. Utána sok patchwork tojást gyártottam anyukám rongyaiból, majd gyöngyökkel is díszítettem, később a vizsgamunkám egyik része volt maga a tojásfestés modern technikai kivitelezéssel. Akrilfestéket használtam az alapozáshoz, 0-ás ecsettel festettem fel a kalotaszegi varrottashoz hasonlítható fehér mintát, amit tűhegyű alkoholosfilccel élesítettem.

Ismét kedvet kaptam ehhez, és most a semleges szürke dominál munkámban. Faragasztóval rögzítettem egy póló darabot  a kifújt tojásra, majd csipkével díszítettem. Hogy a tojás belseje se menjen kárba, hajtogatott sajtos túrós pogácsa készült belőle. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

Szombattól fogadhatnak látogatót a csabai Életfa és az Ady utcai otthon lakói

A bezártság és a találkozás hiánya nagyon megviseli az idősek otthonainak lakóit és hozzátartozóit. Ezért is örvendetes, hogy június 6-ától, egyedi szabályok betartása mellett, újra fogadhatnak látogatókat és kaphatnak csomagokat a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonának és az Ady Endre Utcai Idősek Otthonának lakói - tudatta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.
2020. június 5. 15:12
FEL