Pályaválasztási vásárra invitálták a megye fiataljait

Az eseményen a munkáltatók és képző intézmények igyekeztek segítséget nyújtani a pályaválasztás vagy a pályamódosítás előtt állók számára.

Pályaválasztási Vásárt tartott a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya. Több ezer fiatal érkezett a Csaba Parkba, ahol munkáltatók és képző intézmények igyekeztek segítséget nyújtani a pályaválasztás vagy a pályamódosítás előtt állók számára.

„Helló meló, na de melyik szakma…”: személyesen találkozhattak a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a pályakorrekcióra kényszerülő felnőttek a felnőttképzési intézményekkel, munkáltatókkal a pályadöntését elősegítő rendezvényen és Pályaválasztási Vásáron.

Az ápolók mindennapi munkájába is betekintést nyerhettek. Kiss Evelin Ivett másodéves hallgatóként vett részt az eseményen: – én kint tanulok legtöbbet a kórházban, amikor látom és elvégzem a feladatot. Túl nagy nehézsége nincs. Tanulni kell nagyon, de azáltal, hogy tudom és felhasználom az ismereteim öröm tölt el.

A rendezvény legfontosabb célja, hogy olyan információt nyújtson a pálya, szakma és iskolaválasztás előtt álló általános iskolák, közép és felső fokú oktatási intézmények tanulói számára, amellyel segítheti a munkaerő- piaci igényekhez igazodó pályadöntés meghozatalát. 

Palotás József a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal  szakmai főigazgató-helyettese kifejtette: – az a célja az ilyen rendezvényeknek, hogy közelítse a piacképes szakmákhoz a diákságot, amiből majd jó munkahelyük lesz, tudnak érvényesülni és elégedettek lehetnek a munkáltatók is.

Az eseményen akár határvadásznak is jelentkezhettek a fiatalok. Sellei Pál rendészeti képzésen tanul jelenleg, elmondása szerint nagy segítség, hogy akár hat hónap alatt kitanulhatja a szakmát. – Nem kétéves mint az átlag szakképző iskola, hanem hat hónap alatt mér igazi rendőr lehetek, szóval ez nagyon-nagy segítség szerintem mindenkinek, hogy a harmadik hónaptól ugyebár fizetést is kap az ember.

Az idei esemény új programeleme az ovis szakmavilág, vagyis már az óvodások is megismerkedhettek a munka világával. A munkájukért pénzt kaptak, amit különböző standoknál használhatták fel, például pogácsát vásárolhattak.

Dr. Nagy Ágnes a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője szerint a pályaválasztást nem lehet elég korán elkezdeni. – Szerintem az, hogy az ovisok ismerkedhetnek a munka világával, a szakmákkal az egy nagyon jó dolog és egy időben elkezdett orientáció.

A 2010 évekig a diplomaszerzés irányába indultak el a fiatalok, a szakmunkaképzésben pedig olyan szakmák kerültek a képzés körbe, ami elvégzése után állás nélkül maradtak – mondta el Vantara Gyula. Az ösztöndíjrendszerekkel és duális képzéssel ezen a problémán segített a kormány a véleménye szerint.

– A kormány felismerte, hogy különböző ösztöndíjrendszerekkel támogatásokkal lehet ösztönözni, hogy a hiányszakmákban legyen képzési rend, és jöjjenek a fiatalok. Ezenfelül a munkahelyek is bejelentik az igényüket az úgynevezett duális képzésben. A fiatalok részt vesznek a képzésben és talán kialakul az az egyensúly, hogy mire van szüksége az iparnak és mire van szüksége a tanulóknak – foglalta össze Vantara Gyula országgyűlési képviselő. 

A két napos eseménynek a CsabaPark adott otthont csütörtökön és pénteken, 10-től 16 óráig.

Megosztás:

Címke: , , , ,