Ötkarikás szobor Békéscsaba főterén

2021. július 3. 14:30 | Sipos Gábor

Új köztéri szoborral, Mihály Gábor szobrászművész Olimpia – Kerékpározók című alkotásával gyarapodott Békéscsaba. Az ünnepélyes avatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is jelen volt Békéscsaba és Békés megye jeles személyiségeinek körében.

A szoboravató ünnepség előttn a Bartók Béla Zeneiskola növendékei szórakoztatták az egybegyűlt 2-300 fős nézőközönséget. Az átadót szombat délelőtt 11 órakor Fekete Péter ünnepi beszéde nyitotta meg.

– A mai napon megdőlt a kulturális államtitkárok egy megyei jogú városra eső számának 50 éves rekordja – kezdte mosolyogva a kultúráért felelős államtitkár. – Példaértékű az a folyamat, amellyel Békéscsaba Megyei Jogú Város Magyarország felé, Európa felé, a V4-ek felé példát mutat. Szinte minden hétre jut egy avatás, egy kulturális esemény, amely az itt és a környéken lakók számára példát mutat – hangsúlyozta Fekete Péter a színházak és kulturális létesítmények mellett a terek fontosságát.

– Amikor kulturális terekről, megnyíló színházakról és múzeumról beszélek, akkor ide tartozik, hogy megnyitjuk a közterületeinket is. Kulturális és közösségi térré varázsoljuk a köztereket, hogy jó legyen itt találkozni, hogy jó legyen itt összejönni, hogy jó legyen a színházból, a múzeumból kijövet még megállni egy pillanatra. Ha olyan szobrokat tudunk elhelyezni, ami a lelkünkhöz szól, ami a mi gondolatiságunkat mutatja, akkor jó lesz találkozni azon a téren – mondta Fekete Péter.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár (Fotó: Martincsek Csaba)

 

Az alkotás három kerékpárost mutat meg, a biciklik kerekei az olimpiai ötkarikát szimbolizálják. A szobor leleplezése kifejezetten a tokiói ötkarikás játékok megnyitójára időzítették.

– Polgármesterként jó dolog azt tudni, hogy ha sportról, kultúráról vagy művészetről van szó, akkor a csabaiak megmozdulnak, dobog a szívük, együtt gondolkoznak és minden, ezekbe a szférákba tartozó eseményt nagy örömmel fogadnak. Ma, itt minden összpontosul, hisz a szoboravatás a sportról, a művészetről, a kultúráról szól és Békéscsaba főutcáján, a fő ütőerén vagyunk, ami még nagyobb ünnepélyességet ad ennek a szoboravatásnak – fogalmazott Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter.

A megyeközpont belvárosában most leleplezett alkotás eredetije Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeum nagy kertjében áll. Az alkotást maga a művész ajánlotta fel, aki több szálon kötődik a városhoz.

– A lausanne-i szobrot 1993-ban avattuk. Azt én kalapáltam a saját kezemmel rézlemezből.  Ez nem másolat, újramintáztam a figurákat, ez egy újraalkotott változat. A biciklikerekek azok ugyanazok, az volt a lényege ennek, hogy úgy kerékpározzon három kerékpáros a biciklijével, hogy az olimpiai ötkarikát adják ki a biciklikerekek – mesélt a most avatott köztéri szoborról a Kossuth- és Munkácsy-díjas Mihály Gábor szobrászművész.

A szombat délelőtti szoboravatáson az ünnepség legfontosabb pillanata a leleplezés volt. Ebben az alkotón kívül Fekete Péter államtitkár, Szarvas Péter polgármester mellett négy olimpikon is közreműködött: Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő, Kovács Barbara gyalogló, Özbas Szofi cselgáncsozó és Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó is segített a leleplezésben.

(Fotók: Martincsek Csaba)

Galéria

További programok »

FEL