Ősbemutató: Szabó Magda Születésnap című regényét állította színpadra a Jókai

2018. március 21. 08:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Szabó Magda születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve állította színpadra az író Születésnap című regényét a Békéscsabai Jókai Színház. A teátrum a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula rendezésében mutatja be a kamasztörténetet.

Szabó Magda regénye egy csalódásokkal teli tizennegyedik születésnapról, a felnőtté válás folyamatól és két lány barátságáról szól. Színpadi változatban egy kerettörténet is szerepel, amely a regényben nem. Illés Bori barátnőjét, Auer Szilviát a darab elején megtörten, hajléktalanként látjuk.

– Nem volt könnyű feladat, mivel két színt kell megmutatni. Egy mélyebb dolgot, amikor Szilvia az érzéseiről beszél, amikor már idősebb, és a hatvanas évekbeli fiatal Szilviát - mondta el László Bernadett, a színitanház színész hallgatója.

Csurulya Csongor alakítja Illés Bori édesapját, aki nem szeretne elvonatkoztatni a magánéletétől, mert szerinte ettől válik hitelessé egy alakítás.

– Olyan, mintha én lennék. Erre szoktuk mondani színházi nyelven, hogy pofán vág a szerep. Nekem van egy tizenkét éves kislányom, a darabban pedig egy tizennégy éves kislányom. Tulajdonképpen a mindennapjaim mozaikját rakom össze a színpadon - emelte ki Csurulya Csongor színművész.

Az előadás ötven rövid jelenetében kell a közel harminc színésznek egy korszakoktól független Szabó Magda-történetet bemutatni.

– A világ nem változott. Az ember mindig ugyanolyan, akkor is, amikor a ’60-as években, vagy korábban szerelmes volt, csalódott volt, hazudott, becsapta a másikat. A szülő-gyermek kapcsolat örök kérdés volt. Például milyen az, amikor egy szülőnek konfliktusa van a gyerekével, és milyen ebből kijönni, hogyan lehet megoldani ezt a szituációt - fogalmazott a darab rendezője, Bartus Gyula.

A várva várt tizennegyedik születésnap csak csalódást, keserűséget tartogat Illés Bori számára. Az igazi születésnap, amely véget vet a gyermekkornak, nem esik egybe a naptár szerinti születésnappal. Váratlanul érkezik a kislány életébe az első komoly próbatétel, amely eldönti: Illés Bori kiérdemli-e a felnőttek bizalmát.

 

 

 

További programok »

FEL