Orvostanhallgatók és egészségtudományi hallgatók segítik a tesztelést

2020. november 20. 13:18 | Mikóczy Erika

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy ma kezdetét veszi az az országos, rendszeres, célzott, csoportos tesztelés, amelyről a kormány a korábbiakban döntött.

György István kiemelte, hogy a teszt ingyenes, önkéntes, viszont kérte az érintetteket, hogy vessék alá magukat ennek. A tesztelés célja kettős: az emberek védelme, a vírus terjedésének csökkentése, emellett lehetőséget biztosít arra is, hogy teljesebb képet kapjanak az egészségügyi és szociális területen, valamint az oktatást végző intézményekben dolgozók fertőzöttségét illetően.

Az államtitkár közölte, hogy 1242 bölcsődében, 4386 óvodában, 8694 iskolában, valamint a szociális és egészségügyi intézményekben összesen mintegy 370 ezer embert tesztelnek antigén gyorstesztekkel.

 

A tesztelés ma kezdődik a szociális intézményekben

 

Az országos tesztelés ma a szociális intézményekben kezdődik, jövő héten az egészségügyi és az oktatási-nevelési intézményekben folytatódik. Az államtitkár megjegyezte, hogy az egészségügyi intézmények rendelkeznek azzal a tudással, ami a teszteléshez szükséges, ez a szociális intézmények nagy többségében is megoldható.

Azonban a bölcsődék, óvodák és iskolák esetében a tesztelés a kormányhivatalok szervezésében történik. A kormányhivatalok mintavevő csapatokat hoznak létre, akik a hét öt munkanapján járják az intézményeket és tesztelik az embereket. Ebben a kormány az orvostanhallgatók és egésztudományi egyetemi hallgatók segítségét kérte.

 

Az egyetemisták hétfőtől, gyakorlati képzésként vesznek részt a tesztelésben

 

György István elmondta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az egyetemi informatikai rendszeren keresztül tájékoztatta az orvosi, egészségügyi képzésekben résztvevő hallgatókat, hogy a kormányhivatalok szervezésében, hétfőtől, gyakorlati tevékenységként vesznek részt a gyorstesztelésben, illetve a klinikáknál, kórházaknál végzett betegellátásban.

– Az operatív törzs döntése szerint a hallgatókat még szélesebb körben kell bevonni a gyakorlati feladatokba, elsősorban az iskolai és óvodai pedagógusok és a bölcsődékben dolgozók, valamint – ahol ez szükséges – a szociális intézmények országos szűrésébe is. Országosan ezer egység segít majd, az egyetemeknek egységenként két-két hallgatót szükséges biztosítaniuk, II-IV. évfolyamos orvos-, fogorvos, III-V. évfolyamos gyógyszerész, és I.-II. évfolyamos egészségtudományi képzést hallgatók bevonásával. A V-VI. éves orvostanhallgatók, és az ápolás, betegellátás szakon a III-IV. évfolyamos egészségtudományi hallgatók a betegellátási tevékenységekben teljesítenek majd szolgálatot – közölte az államtitkár.

A hallgatók átlagosan kéthetes gyakorlati tevékenysége a félévbe beleszámít és ezért fizetést is kapnak. A szűrés szervezését a kormányhivatalok végzik, biztosítva a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a résztvevők számára a személyi védőeszközöket, a teljes ellátást és szállást. A védekezésbe bevont egyetemisták ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön is a veszélyhelyzet ideje alatt.

A hallgatók a kirendelésüket az illetékes kormányhivataloktól kapják meg. Természetesen a feladat alól mentesül az a hallgató, akinek az egészségi állapota ezt indokolja, aki várandós, gyermekét egyedül neveli, vagy hozzátartozóját személyesen gondozza.

 

Müller Cecília: Csökkenés tapasztalható a napi betegszámban, viszont sokan vannak kórházban

 

Müller Cecília ismertette a legfrissebb adatokat. 4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 165 901 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A tiszti főorvos megjegyezte, hogy ha kis mértékben is, de csökkenek a számok a gondosabb odafigyelésnek, maszkviselésnek köszönhetően.

Kiemelte, hogy jelenleg 7512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük  604-en vannak lélegeztetőgépen. Kérte, hogy fegyelmezettségével, a szabályok betartásával mindenki járuljon hozzá az egészségügyi ellátórendszer terhelésének csökkentéséhez.

Beszélt arról, hogy elhunyt 96, többségében idős beteg ember, de van közöttük három fiatal is, 30, 31 és 34 évesek, akiknek súlyos alapbetegségük volt. A legidősebb elhunyt most 96 éves volt. A tiszti főorvos ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a meglévő betegségeit mindenki tartsa karban. A rizikófaktorok között sorolta fel a cukorbetegséget, a kóros elhízást, és hozzátette, hogy ezek miatt is különösen fontos az egyéni sportolás.

 

A járvány kezdete óta a szociális otthonokban élők hat százaléka lett érintett

 

Müller Cecília kiemelte, hogy a szociális intézményeket a járvány kezdete óta figyelemmel kísérik, az összes hazai szociális otthon 26 százalékában regisztráltak eddig fertőzött esetet. Van, ahol egy-egy eset fordult elő és sajnos volt olyan is ahol hatvan százalék volt koronavírusos.

– Jelenleg országosan 417 szociális otthonban találtak fertőzöttek. A gondozottak számát is arányát figyelembe véve, a járvány kezdete óta az összes gondozott 6 százaléka, 5940 fő volt érintett, közülük 1175 fő szorult kórházi ellátásra, és sajnos 586 fő hunyt el. A szociális otthonokban dolgozók 1 százaléka fertőződött meg, ez 976 fő, közülük 21-en szorulnak kórházi ellátására. Tisztelettel köszönöm az otthonokban nap mint nap helytálló dolgozóknak a felelősségteljes munkát, az ápoltaknak pedig azt a türelmet, amellyel elviselik, hogy most nem találkozhatnak a hozzátartozóikkal személyesen – fogalmazott Müller Cecília.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a karácsonyi ajándékok vásárlását ne hagyjuk az utolsó időszakra, lassan kezdjük el a beszerzéseket a zsúfoltság elkerülése érdekében.

 

Maszkokkal üzletelő csalókat fogott el a rendőrség

 

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy három férfit fogtak el a rendőrök sokmilliós csalás gyanújával. A tamási és veszprémi lakosok tavasz óta maszkokat, gumikesztyűket és egyéni védőeszközöket kínáltak eladásra, és a vételár egy részét előre kérték.

A sértettek mintegy 10 millió forintot utaltak át a három elkövetőnek, akik azonban csak a megrendelt termékek kis részét szállították le. A rendőrök mindhárom férfit elfogták és jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás gyanújával indítottak ellenük eljárást. 

 

FEL