Operett a Jókai Színházban – a Marica grófnőt láthatta a közönség

2023. november 4. 17:55 | Hidvégi Dávid

Három előadás erejéig a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán volt látható Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Marica grófnő. A teátrum az előadást a Magyar Zenés Színházzal közösen vitte színpadra.

A történet szerint az elszegényedett Endrődy-Wittenburg Tasziló gróf álnéven vállal intézői állást Marica grófnő vidéki birtokán. Egy nap váratlanul megérkezik a birtok szépséges és szeszélyes úrnője, aki elhíreszteli, hogy az általa kitalált Zsupán Kálmán báró jegyese lett azért, hogy távol tartsa magától hozományvadász kérőit. Azonban egy cigánylány megjósolja Maricának, hogy négy hét leforgása alatt szerelmes lesz. A grófnő szerepében Vörös Editet láthatta a közönség.

– Kálmán Imre darabjai mindig sikeresek bárhol és bármilyen korszakban játsszák őket. Akár a Csárdáskirálynő, akár a Marica grófnő vagy a Cirkusz hercegnő, mind-mind óriási siker, mert annak idején csodálatos zenéket komponált. Olyan művek születtek a darabokhoz, melyek minden korosztálynak, illetve közönségnek csodálatos élményt nyújtanak – fogalmazott a színésznő.

A Békéscsabai Jókai Színház az előadást a Magyar Zenés Színházzal közösen vitte színpadra. A teátrum színészei közül Nánási-Veselényi Orsolya egészen új helyzetben találta magát, hiszen korábban prózai darabokban szerepelt. 

– Nagyon meglepődtem, amikor Seregi Zoltán igazgató felkért a szerepre, meg is kérdeztem tőle, hogy biztosan rám gondolt-e. Mondta, hogy igen és bízzak benne. Amikor hozzátette, hogy nem feltétlenül az én hangomnak kell érvényesülnie a darabban, akkor nagyon megörültem. Egy igazi kis vicces és szolid grófnőt alakítok, hálás feladat számomra – árulta el.

Bozsó József rendező szerint, ha jól, tehát autentikusan játsszák az operettet, valamint az alkotók és a színészek beleteszik a szívüket, lelküket, akkor van jövője a műfajnak. Hozzátette: a darab a szerelemről szól, ami ezer éve is létezett és a jövőben is fog, így a nézők könnyedén átélik azt. 

A darab tetőpontja, amikor egymáséi lesznek a szerelmesek. Az operettek 99 százaléka boldogan végződik. Ugyanakkor amíg a két szerelmes egymásra talál, addig mindenféle viszontagságon mennek keresztül. Mi Kardos G. György átiratában játsszuk a Marica grófnőt, aki Kálmán Imre németül írt operettjét fordította át – zárta gondolatait a rendező.

További programok »

FEL