Operatív törzs: Sikerült lassítani a koronavírus terjedését Magyarországon

2020. március 26. 12:34 | Papp Ádám Sándor

Az elmúlt 24 órában 261 főre emelkedett a laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttek száma, ugyanakkor újabb haláleset nem történt, és 28-an gyógyultan távoztak az intézményekből – ismertette dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért, akik mindent megtettek a betegek gyógyulása érdekében.

Hangsúlyozta: az új koronavírus tünete lehet láz, száraz köhögés, torokfájás, amelyek egyenként és együtt is előfordulhatnak. Felhívta a figyelmet arra, hogyha valaki úgy érzi, megfertőződött, akkor maradjon otthon és hívja fel a háziorvosát, aki majd  dönt a járványügyi szakemberrel, infektológus szakemberrel arról, hogy mik legyenek a további lépések. Amennyiben valóban a fertőzés gyanúja áll fenn, az Országos Mentőszolgálat csoportja fogja az érintetett mintavételezés alá venni a saját otthonában, súlyosabb tünetnél az Országos Mentőszolgálat fogja a kijelölt intézménybe szállítani.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a beteg ne menjen sehova, maradjon otthon, ezzel is csökkentve a kontaktusok számát a környezetében és az egészségügyi ellátásban dolgozóknál is.

Kiemelte: az első vonalban (frontvonalban) az egészségügyi szakemberek állnak, az ő egészségükre és a betegek gyógyulására  kiemelten kell vigyázni. Éppen ezért a szakembereknek védőfelszerelésben kell végezniük azt a tevékenységet, amelyet koronavírus-fertőzéses beteg ellátása során tesznek.

Leszögezte: az egészségügyben dolgozóknak feltétlenül viselniük kell maszkot, számukra sebészi maszkok állnak rendelkezésre, amely saját védelmüket szolgálja.

Ismertette, hogy a maszkok használata a betegeknél, illetve a betegeket ápolóknál lehet továbbá fontos, hiszen a vírus cseppfertőzés - köhögés, tüsszentés - útján terjed. Dr. Müller Cecília azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a maszk használata nem fogja megállítani a járvány terjedését, a higiénés szabályok betartása igen – a kézmosás, a távolságtartás és a csoportosulás elkerülése. Aláhúzta, ezen szabályokat semmilyen maszk használata nem teszi feleslegessé.

– Ha használja a maszkot, akkor tegye jól. Olyan maszk viselése, amely hamis illúziót kelt, nem helyes és elégséges, sőt adott esetben felesleges tényező lehet, hiszen ha állandóan a maszkhoz nyúlkál, akkor az arcát fogdossa és a kezével saját magát fogja megfertőzni – emelte ki.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője ismertette, hogy az osztrák-magyar, és a magyar-szlovén határ ellenőrzését továbbra is folytatják, eddig 4751 hatósági házi karantént rendeltek el. Aláhúzta, hogy hamarosan elkezdődik a házi karanténban lévő személyek számának csökkentése, hiszen sokaknál hamarosan lejár a 2 hetes intervallum.

Továbbá elmondta, hogy a házi karantén megszegése okán 172 esetben szabálysértés miatt tettek feljelentést, és 29 személyt a helyszínen bírságoltak meg.

A boltok esetében a nyitvatartási idő megszegése miatt 44 esetben tettek feljelentést és 25 személyt bírságoltak meg.

Aláhúzta, hogy az operatív törzs csütörtöki ülésén értékelték az eddig bevezetett intézkedések hatásait. Kiemelte: a korábbi intézkedések valóban hozzájárultak ahhoz, hogy a vírus terjedését lassítsák, de fontos volt az is, hogy az állampolgárok saját maguk is korlátozták életvitelüket. A kettő együtt azt eredményezte, hogy Magyarországon sikerült csökkenteni a vírus terjedését.

Elmondta: a normális életvitelhez képest jelentősen csökkent a közterületek látogatása, jelenleg a normál napi élet 30 százaléka zajlik a közterületeken, amelyből kimutatható, hogy sokan az otthonmaradás mellett döntöttek.

Lakatos Tibor továbbá ismertette, hogy jövő hétre elkészülhet a kiskunhalasi mobil ideiglenes kórház, amelyet akkor fognak használni, ha a normál kórházi kapacitás nem lesz elegendő. Elmondta: jelenleg az infrastruktúra kiépítése zajlik, az oxigéntartályok telepítése megtörtént.

Dr. Müller Cecília ismertette, hogy Magyarországon nincs gócpontja a vírusnak, de a sűrűbben lakott területeken több beteget regisztráltak.

FEL