Operatív törzs: Mit vigyen magával, aki a vírus miatt kórházba kerül?

2020. november 5. 12:37 | Mikóczy Erika

A járvány kezdete óta az eddigi összes beazonosított fertőzött 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó Magyarországon. Ez a szám kedvezőnek mondható, ugyanis az európai átlag 5-15 százalék között mozog. Köszönet illeti hazánkban az egészségügyi dolgozókat azért, hogy még a fokozott megterhelés mellett is betartják a szigorú szabályokat – hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs tájékoztatóján ismertette, hogy éjféltől életbe lépett az éjszakai kijárási korlátozás. Eszerint éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.

A szóvivő kiemelte, hogy a rendőrség az újonnan és a korábban hatályban levő szabályok betartását is folyamatosan ellenőrzi, mától a koronavirus.gov.hu oldalon táblázatba foglaltan is megtalálható, hol, milyen ellenőrzéseket végeztek.

Gál Kristóf beszélt arról is, hogy szerdán 2 kereskedelmi egységet figyelmeztettek 3 alkalommal szabtak ki bírságot, és 3-3 napra zárattak be kereskedelmi egységeket a maszk nem megfelelő használata miatt. Kiemelte, megnőtt a kereskedelmi egységek üzemeltetőinek felelőssége abban, hogy az ott dolgozókkal és vendégekkel is betartassák a szabályokat.  

 

Müller Cecília: Mindenkinek nagy a felelőssége a járvány terjedésének lassításában

Müller Cecília tiszti főorvos ismertette az elmúlt 24 óra adatait, eszerint 3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 94 916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, de hat embernél a koronavíruson kívül nem találtak alapbetegséget. Az elhunytak száma 2147 főre emelkedett, 22 823-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 69 946 fő. 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos kiemelte: egész Európa küzd, a kórházak lassan telítődnek, mindenkinek nagyon nagy a felelőssége a szabályok betartásában, a járvány terjedésének lassításában, amellyel az egészségügy teljesítőképességét is védjük.

Müller Cecília hozzátette, hogy ez a helyzet mindnyájunk számára rendkívüli kihívás. Ahhoz, hogy be tudjuk tartani a szabályokat, türelem és megértés kell, és ez sok lemondással is jár. Külön kérte a fiatalokat, hogy ők is nagyon figyeljenek oda, hiszen ők maguk vélhetően nem betegednek meg súlyosan, viszont szeretteiknek hazavihetik a vírust, ahogy fogalmazott: a fiatalok kezében lehet a szülők és nagyszülők élete.

 
Mi legyen a kórház csomagban?

Müller Cecília beszélt arról is, mit érdemes összecsomagolni, ha valaki középsúlyos vagy súlyos állapotban van és kórházba kerül. Mivel látogatási tilalom van, és több napos, akár többhetes bent létre kell felkészülni, sok mindenre oda kell figyelni. Az összekészített kórházi csomagban legyenek benne a korábbi kezelések dokumentumai, a személyes okmányok, a Taj-kártya, egy lista a rendszeresen szedett gyógyszerekről. Ha gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt visz valaki a kórházba, azt beszélje meg az orvosával, és csak akkor szedje, ha ő is hozzájárult. A szokásos tisztálkodási eszközök mellé alkoholos alapú kézfertőtlenítőt is érdemes becsomagolni.

Mint mondta, ruházat tekintetében eltérő lehet egyes kórházak házirendje, van, ahol nem szívesen engedik be az otthoni hálóruhát, saját hálóruhát adnak a betegnek, ezt érdemes egyeztetni a kórházzal. Kiemelte: a járványos időkben még fontosabb, hogy legyen saját evőeszköze a betegnek, de most kivételesen azt javasolja, hogy több eldobhatót vigyen magával, mert nehezen lehetne megoldani az evőeszközök fertőtlenítését. Továbbá vigyen magával a beteg telefont, tabletet, amellyel tarthatja a kapcsolatot a szeretteivel, de gondoskondi kell ezen eszközök fertőtlenítéséről is. Akinek kell, a járókeretet, botot se felejtse otthon.

A maszk használata az intézménybe érkezéskor kötelező. Hangsúlyozta, hogy a kórházba egyszer használatos maszkot vigyünk, a textilmaszk fertőtlenítése nem megoldható. Fontos a hozzátartozó elérhetőségének a megadása is. Müller Cecília a betegek együttműködését kérte a gyorsabb gyógyulás érdekében.

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL