Operagálával zárult az idei Csabai Nyár programsorozat

2022. augusztus 29. 06:31 | Papp Ádám Sándor

Vasárnap este véget ért a Csabai Nyár programsorozat Békéscsabán. A hagyományokhoz hűen a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyáresti operagálája volt az utolsó állomás.

A Szent István térre kihelyezett ülőhelyek mindegyikét elfoglalták vasárnap koraeste a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyáresti operagálája iránt érdeklődők. A megjelenteket Békéscsaba alpolgármestere köszöntötte, aki elmondta: a koncert a Csabai Nyár programsorozat utolsó rendezvénye. Varga Tamás arról beszélt, hogy az elmúlt három hónapban a helyi kulturális intézmények több száz előadást, koncertet és kulturális programot rendeztek a megyeszékhelyen.

– Az intézmények adatai alapján közel 300 rendezvény zajlott a Csabai Nyár programsorozat részeként. Ez egy nagyon nagy szám. Hogyha más megyei jogú városokat megnézünk, akkor büszkén húzhatjuk ki magunkat, hogy az intézményeink mennyit dolgoztak és hogy milyen gazdag, valamint színes programkínálattal várták a helyieket és a Békéscsabára látogatókat – emelte ki az alpolgármester. 

A szimfonikus zenekar előadásában többek között felcsendült Mozart - Figaro áriája, de Donizetti, Puccini, Weber, és Verdi műveit is élvezhette a nagyközönség. A gála vendégművésze Fodor Beatrix, a Magyar Állami Operaház magánénekese volt, aki az utóbbi években Hollandiában, Ausztriában, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban is fellépett.

– A gálát úgy találtuk ki, hogy Fodor Beatrix éneklései között zenekari részleteket játszunk, szintén operákból. A műsorban vannak olyan párok, két darab egymás után, amely az egyik a darabnak a nyitánya, és abból a darabból játszunk egy híres áriát. Érdekesség, hogy az énekesnő lesz a házigazdája az előadásnak. Ő mond pár szót azokról az áriákról, amelyeket eredeti nyelven, hol olaszul, hol németül énekel. Ezeket eredeti nyelven nem érti a közönség, ezért az énekesnő magyarázza el, hogy melyik ária miért szomorú, vagy éppen miért vidám – hangsúlyozta Gál Tamás, Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész, a zenekar karmestere.

A tervek szerint az immár hagyományos Csabai Nyár programsorozat jövőre is visszatér és az ideihez hasonlóan rengeteg nyári programmal várja majd az érdeklődőket.

 

További programok »

FEL