Opera fiataloknak

2024. február 20. 13:35 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A zene mindenkié elnevezésű programban ismerkedhettek meg az operák világával békéscsabai felső tagozatos diákok hétfőn. A Filharmónia Magyarország és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar közös 45 perces ifjúsági bérletes koncertjén a fiatalok egy-egy Mozart, Bizet és Erkel opera részletet hallhattak.

A koncerten Mozart, Bizet és Erkel operáiból csendültek fel részletek, Szélpál Szilveszter moderátorként vezette be a műfaj rejtelmeibe a diákokat.

Az operaénekes hozzátette: nem nehéz feladat megfogni ezt a korosztályt, csupán a nyelvükön kell a fiatalokhoz szólni hozzájuk. Emellett gyerek és ifjúsági korosztálynak azért jó játszani, mert azonnali a visszacsatolás. Mint mondta: pontosan érezni lehet a színpadról is, ha a tetszik az előadás vagy csökken a figyelem, és ilyenkor azonnal lehet reagálni például azzal, ha hangnemet vagy tempót vált az előadó.

– Az opera esetén pedig egy kis egyszerű történetmesélés, hogy lássák, itt nemcsak arról van szó, hogy kiáll két ember egymás mellett és nem is foglalkozik egymással csak énekelnek, hanem olyan komoly történetekről van szó, amivel akár a hétköznapokban is találkoznak vagy akár filmekben is. Pontosan ugyanilyen szövevényes történetek tudnak kibontakozni csupán annyi, hogy ehhez klasszikus zene van komponálva – mondta el Szélpál Szilveszter.

A Filharmónia Magyarország és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Közhasznú Kulturális Egyesület közös, „A zene mindenkié” elnevezésű programját a következő bő két hétben a vármegye számos településére elviszik, de elsőként Békéscsabán a helyi Jankay, Lencsési, Petőfi, Kazinczy és evangélikus általános iskolák, illetve a dobozi általános iskola felső tagozatos tanulói hallhatták.

Ezek a szerzők ezek fantasztikus műveket alkottak és csak gazdagabb lesz egy gyermek, ha ezeket nemcsak ének órám hallja, hanem élőben is mert így egy kicsit felfedezheti magának. Belekóstolhatnak az operába, ami egyre fontosabb szerintem – emelte ki Rázga Áron.

 

Fotó forrás: Csabagyöngye Kulturális Központ

 

A karnagy hozzátette: ma mindenki, így a gyerekek is rövid videókhoz vannak szokva, és öröm látni, hogy megfelelő előadóval az operaáriák is megragadják a figyelmüket.

A Békéscsabán, Gyulán, Füzesgyarmaton, Gyomaendrődön, Vésztőn, Békésen, Orosházán és Battonyán látható koncertsorozatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

FEL