Ön védi az immunrendszerét?

2021. szeptember 19. 08:28 | Csiffáry Zsuzsanna

Az évszakoktól függetlenül érdemes felvérteznünk magunkat, ami a jelenlegi helyzetben különösen érvényes. Nem kell nagy dolgokra gondolunk, már az nagyon nagy lépés, ha figyeljük, milyen tápanyagokat viszünk be szervezetünkbe és miért, mivel tudjuk azt támogatni, miben segít, amit megeszünk.

A funkcionalitásra minden esetben érdemes törekedni, ami az alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, egyre kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz, vitaminhoz jutunk hozzá, és sokkal több betegségnek vagyunk kitéve. Nagyon fontos, hogy a nyirkos, szürke időben a szervezetünk megfelelően tudjon védekezni, ezért az ősz során sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk immunrendszerünk állapotára. Így ahhoz, hogy a betegségeket elkerülhessük, szervezetünket is fel kell készítenünk a téli időszakra. 

 

10 tipp az erős immunrendszer erősítésére


1. Szervezet folyadékellátottsága: A víz elősegíti az anyagcsereforgalmat, a méreganyagok kiürülését a szervezetből, ezért elengedhetetlen a napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása. Igyekezzünk elsősorban ásványvizet és zöld teát inni, és kerüljük a cukros üdítőket.

2. Kiegyensúlyozott táplálkozás: A táplálkozás során oda kell figyelni arra, hogy változatos étrenddel biztosítsuk szervezetünk számára a napi vitamin, ásványianyag, fehérje-, szénhidrát- és zsír- szükségletet.

3. Mesterséges adalékok elhagyása: A táplálkozásunk során igyekezzünk minél kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmazó élelmiszert fogyasztani.

4. Természetes alapanyagú készítmények: Ha betegek vagyunk, kérjük kezelőorvosunk tanácsát, így csak a szükséges gyógyszermennyiséget írja elő, nem eshetünk abba a csapdába, hogy több recept nélkül kapható gyógyszert azonos támadásponttal szedünk feleslegesen..

5. Mozgás: Nagyon fontos a rendszeres testmozgás, mert ez mind a testünkre, mind a szellemi teljesítőképességre jó hatással van, az immunrendszerről nem is beszélve.

6. Környezeti energia felvétele: Tartózkodjunk minél több időt a szabadban, ezzel is biztosítva a szervezetünk számára szükséges friss levegőt és napfényt.

7. Stresszhelyzetek kerülése, oldása: Igyekezzünk a stresszhelyzeteket elkerülni, illetve amennyiben ezt nem tudjuk megoldani, keressünk olyan módszert, amivel könnyen oldhatjuk a mindennapi stresszt.

8. Alvás: Törekedjünk a minőségi és mennyiségi alvásra, mert a szervezet ekkor regenerálódik a leggyorsabban.

9. Higiénia: A bőrünk a legnagyobb "érzékszervünk", ezért a megfelelő higiénia szempontjából elengedhetetlen a napi többszöri kézmosás, illetve neutrális szappanok és samponok alkalmazása a szervezet egyensúlyának megőrzése céljából.

10. Időszakos méregtelenítés: Bizonyos időközönként érdemes diétázni "böjtölni", illetve méregtelenítő kúrákat végezni - kizárólag szakember felügyelete mellett -, hiszen a méreganyagok kiűzésével a leterhelt szervezet egy kicsit fellélegezhet.


Ha immunrendszerünket nem készítjük fel a hideg időszakra, akkor az enyhe megfázástól egészen a komoly tüdőgyulladásig, bármit elkaphatunk. Idült alapbetegségben szenvedők, különösen légúti megbetegedések esetén védőoltások javaslata miatt kérjék orvosuk tanácsát. A komolyabb szövődmények elkerülése végett érdemes orvosi szakvéleményt kikérni még a legenyhébb tünetek esetén is  erősítette meg dr. Melczer Mária gyógyszerész. 

További programok »

FEL