Omega ünnep lesz Békéscsabán

2016. április 23. 11:58 | Mikóczy Erika

Több mint ötven éve aktív az Omega együttes, amelynek tagjai április 30-án fellépnek a Békéscsabai Vitézi Játékokon. Az együttes Németországból érkezik városunkba, hogy fergeteges koncertet adjon szabadtéren.

- Kicsit megelőztük ezzel a koncerttel a nyárra tervezett turnénkat, mert később szerettük volna kezdeni a koncertsorozatot. Békéscsabán arra szeretnék kérni a közönséget, hogy nosztalgiázzanak velük. A banda hatvanas-hetvenes évek slágereihez is visszanyúl, de újabb nóták is előkerülnek majd – mondta Kóbor János.

Az együttes egyenesen egy németországi turnéról jön Békéscsabára, és ha időben ideérnek, részt vesznek a fesztivált megnyitó, délelőtti felvonuláson is. Benkő László elárulta, fontos baráti kapcsolatok fűzik a bandát városunkhoz. Várkonyi János festőművésszel például hetente beszélnek telefonon. De egyébként is jól ismerik Békéscsabát és látják, hogy mennyit fejlődött az elmúlt években.

- Sokáig Békéscsabán és Gyulán túl nem vezethetett az utunk. Most azonban rendszeresen megfordulunk Erdélyben, de az ottani magyarok is rendszeresen átruccannak a magyarországi Omega koncertekre. A békéscsabai koncertet azért is várom, mert idén ez lesz az első szabadtéri fellépésünk, amelyen reméljük, jó idő lesz. Persze ha esik, az sem baj, megszoktuk már, az Omega vonzza az esőt – jegyezte meg Benkő László, hozzátéve: most döbbentek rá, hogy az elmúlt évek, évtizedek zenéi és dalszövegei mennyire aktuálisak ma is.

- Ha ezt tudatosan csináltuk volna anno, nem bírtuk volna elviselni a terhet. Most viszont ezt tudjuk, érezzük, és szeretnénk továbbépíteni a múltunkat a következő lemezben is – folytatta Benkő László. Az együttes ugyanis a turnék alatt is dolgozik: már gondolkodnak egy új lemezen, amellyel várhatóan késő ősszel készülnek el.Ezen a lemezen a Queen együttes gitárosa is szerepel majd.

Mint azt Kóbor János a 7.Tv stúdiójában elmondta, nagy megtiszteltetésben részesült, amikor Bryan May – aki a budapesti koncertjén nem fogadott senkit, a sajtó munkatársai sem juthattak be hozzá – vele egy órán át beszélgetett, és megegyeztek a közös munkában.

Kóbor János szerint ma a fiatalok egy része nem igazán szereti, érti az élő zenét és a tévében látott play back bulikért rajong. Hazánkban a rockot inkább a negyven éven felüliek szeretik, míg Európában a kamaszok is szívesen csápolnak ezeken a koncerteken. Kóbor János elmondta, nagyon szeretnek koncertezni, hiszen azonnal látják a közönség reakcióját. A zene ráadásul összehozza az embereket. Lehet, hogy a szomszédok az utcában nem beszélnek egymással vagy éppen haragszanak egymásra, de a koncerten általában feloldódnak és elindulnak egy pozitív irányba. Benkő László hozzátette, hogy minden koncertnek vannak olyan elemei, mint például a Gyöngyhajú lány, ami nélkül nem indulhatnak haza. Mint elárulta, sokszor a kulisszák mögött egyeznek meg arról, hogy mi lesz a ráadás. Az azonban biztos, hogy ráadás kell. Békéscsabán sok is.

FEL