A nap sztorija – 75 éves Kóbor János

2018. május 17. 14:36 | Diós Zsolt

Ma ünnepli 75.születésnapját Kóbor János Kossuth és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, az Omega együttes tagja. A Mecky becenévre hallgató frontember igen jól tartja magát, ötvenes kollégái tanulhatnának tőle éneklést és színpadi mozgást egyaránt. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy ő a legtöbb ízléstelen női napszemüveggel rendelkező zenész, akinek hatalmas örömet okozott, hogy a mamut Scorpions zenekarral – mely jelző most nem a nagyságot, hanem a kort jelzi – elénekelhette a Wind of Change opust, mely egyénként a Gyöngyhajú lány átirata. Ismerjük meg ennek a rendkívül gazdag pályafutásnak a legfontosabb pillanatait!

 

 

Cobourg = Kóbor

Kóbor János napra pontosan 75 évvel ezelőtt 1943. május 17-én született Budapesten. Szüleivel Budán lakott, itt járta iskoláit. Apja elismert pénzügyi szakember volt, anyja is pénzügyi vonalon dolgozott. Arra számított, hogy sportoló lesz belőle, mert gátfutásban szép eredményeket ért el, de egy sérülés miatt fel kellett adnia ezt a tervét, s így kötött ki a zene mellett. Anyai nagyapja és nagybátyja építészek voltak, emiatt döntött úgy, hogy ő is építésznek tanul.

 

Valahol Budán az 1940-es évek végén (forrás: retromuzsika.hu)

 

Sváb származására mindig büszke volt, amelyről egyszer így nyilatkozott:

„Őseim között van osztrák, szász, sváb és ki tudja, még milyen germán törzsbéli. A Kóbor pedig valószínűleg a Cobourg név átírásából született. Anyai nagyanyám részéről pedagógus, pap is van a felmenőim között. Édesanyám apai ágán gazdálkodókról tudunk, nagyapám is a földből élt. Ezeket a nagyszüleimet sváb kulákként aztán 1946-ban marhavagonban ki is telepítették az országból, Nyugat-Németországba kerültek.”

 

 

Kezdetek

Első együttesét a József Attila Gimnázium tanulójaként alapította osztálytársaival. A gitárokat sorsolással választották ki, Kóbornak a ritmusgitár jutott, a bőgős, basszusgitáros Varsányi István lett, a dobos pedig Laux József. Később Laux a Benkó Dixieland Bandhez került, Kóborék pedig megalapították a Ciklon együttest. A repertoárjukat instrumentális nyugati számok alkották.
Mivel állandó fellépő helyet nem sikerült szerezniük, 1962-ben kiszemelték a Próféta együttest és elhatározták, hogy egyenként bekerülnek oda. A tervüket sikerült megvalósítaniuk, majd ősszel a Próféta utódjaként létrejött az Omega. 1964-ben csatlakozott a volt osztálytárs Laux is.

 

 

Frontemberré válás

A kezdeti években Omegaként továbbra is nyugati slágereket dolgoztak fel. Ekkor még Kóbor mellett énekelt Benkő László is, néhány alkalommal Koncz Zsuzsa, majd csatlakozott Somló Tamás és Wittek Mária. A hatvanas évek második felében letette a ritmusgitárt és az együttes frontemberévé vált, így az Omega saját slágereinek többségét már Kóbor énekelte

1967-ben kezdődött a zenekar második korszaka, ekkor lépett be hozzájuk Presser Gábor billentyűs, aki leleményes zeneszerzőnek bizonyult, a dalok szövegét Adamis Anna írta. Dalaik felkerültek a sikerlistákra, és megjelent a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című albumuk, az első nagylemez, amelyet magyar beategyüttes készített.

 

Az Omega az 1970-es évek közepén (forrás: blikk.hu)

 

A slágerlisták alapján, 1968 végén az Omega már a második volt az Illés mögött a magyar beatzenekarok sorában. Az Illést a Beatles-hez, az Omegát a The Rolling Stones-hoz hasonlítgatták az akkori szakemberek.

Hősünk és zenekara megjárták a beat őshazájának számító Angliát, ahol a Red Star néven kis- és nagylemezt adtak ki. 1970-ben a tokiói Yamaha-fesztiválon a Gyöngyhajú lány című daluk különdíjat kapott.

 

 

 

Padlóra kerülés és talpra állás

1971 tavaszán azonban Presser és Laux váratlanul elhagyta az együttest és létrehozták a másik kultúrtörténeti legendát, az LGT-t. Kóboréknak nagy törést okozott a kiválás, de sikerült talpra állniuk és megújulniuk.

Egyre nagyobb súlyt fektettek a színpadi látványra és hangzásra, mely a védjegyükké vált. 1973-ban egy nyugatnémet lemezcég hároméves szerződést kötött velük, amit aztán öt évvel meghosszabbítottak. Az Omega jól csengő névvé vált Európa-szerte – elsősorban német nyelvterületen -, világsztárokkal játszottak együtt. Lemezeiket csaknem hatvan országban forgalmazták, közel kerültek a világhírhez. Ehhez, a továbblépéshez – azaz elsősorban Amerika meghódításához – azonban disszidálniuk kellett volna, hogy megszabaduljanak a hazai merev hatóságokkal vívott küzdelmektől. De ehhez nem éreztek kellő erőt és bátorságot.

 

Egy darab az ízléstelen női napszemüvegek közül (forrás: nyugat.hu)

 

 

Visszahúzódás

A hetvenes évek végén alkotói csúcsára érkezett az Omega, azonban a nyolcvanas évek újhullámos vonulata és a punk térnyerése háttérbe szorította az általuk képviselt, kissé katyvasz űr-rockot. Azonban Hősünk és csapata nem esett kétségbe, tudták, hogy amit addig letettek az asztalra, már az is elég a boldoguláshoz és gazdasági vállalkozásba kezdtek. Kóbor házának alagsorában stúdiót rendezett be és zenei rendezőként közreműködött mások felvételeinek létrehozásában.

A visszahúzódás időszakos, a  zenekar azóta is kisebb kihagyásokkal szinte folyamatosan dolgozik. Készítettek komolyzenei átiratokat is, melyeket a legtöbb esetben templomokban adtak elő.

2014-ben Kóbor régi vágya teljesült, koncertet adhatott a rendszerváltás 25. évfordulójának tiszteletére a Hősök terén. A koncerten fellépett a Scorpions is, Kóbor együtt énekelte a Wind of Change-t Klaus Meinével.

Munkásságát számtalan elismeréssel díjazták, ezek közül kiemelkedik a Liszt Ferenc és a Kossuth-díj.

 

 

 

Magánélet

Első házasságából, melyet még a bulvársajtó hiányában nem övezett túlzott médiafigyelem, Dániel fia született 1976-ban. 2008 júliusában másodjára nősült, a nála 23 évvel fiatalabb Deme Zsókát vette el, akitől 2007-ben lánya, Léna született.

Életét elkerülték a nagyobb botrányok. Szerzői jogi vita, a szakmát megosztó fellépés a felcsúti Pancho Arénában vagy a FIDESZ 1994-es kampányában való aktív részvétel jelentették a legnagyobb skandalumot.

 

Zsóka, Léna és Mecky (forrás: nlcafe.hu)

 

Na de az vesse rá az útjába eső első violinkulcsot, aki szerint ennyi nem fér bele egy közel hatvan éves pályafutásba.

Isten éltesse Kóbor Jánost!

 

 

FEL