A nap sztorija – A Hungária zenekar

2019. március 14. 12:13 | Diós Zsolt

Az 1980-as években a magyar háztartások jelentős részében két bakelit lemez biztosan megtalálható volt és tulajdonosai rongyosra hallgatták: a Rock and Roll Party és a Hotel Menthol, mindkettő a Hungária zenekartól. Pontosan 40 esztendeje, 1979-ben éledt újjá az együttes, amelyik az ország egyik legnépszerűbb zenekara lett és minden korábbi és későbbi inkarnációját felülmúlta sikerben, elismerésekben. Fenyő Miklós egy minden mindegy helyzetben 19-re lapot húzott és nagyot nyert. Olyan magasra jutottak, ahova magyar zenekarnak azóta sem nagyon sikerült. Mai időutazásunk során a Hungária zenekart mutatjuk be. Tartsanak velünk!

 

 

Csavard fel a szőnyeget! - Reményteljes kezdet

Fenyő Miklós kisgyermekként több évet az Egyesült Államokban töltött, a kinti zenei életből feltöltekezve családja hazatérése után előbb 1962–64 közt a Sztár zenekarban játszott, majd 1964-ben megalapította első saját együttesét, a Syconor-t.

Fenyő a Syconor 1967-es szétesése után még abban az évben új zenekart alapított, Hungária néven. A slágermogul S. Nagy István felfigyelt rá, és az első daloknál szövegekkel segítette Fenyő dalszerzői munkáját. Első kislemezük 1967-ben jelent meg a Ne vedd el az időm és a Percekre eláll a szavam című beat dalokkal.

 

Stúdióban az 1970-es évek elején (forrás: csurgaiattila.hu)

 

1968-ban megnyerték a Ki mit tud? tévés tehetségkutató vetélkedőt. Az első selejtezőn Fenyő 16 évesen komponált rock 'n' roll szerzeményét, a Csavard fel a szőnyeget! című dalt játszották. A zsűri eltanácsolta őket, de a közönség szavazatai alapján bejutottak a középdöntőbe. Ott a Ha szól a Rock and roll című dalukkal a közönségsiker nyomására a zsűri továbbjuttatta őket. A döntőt az addigiaktól eltérő stílusú, népzenei hangszerelésű Nem bújok én többé már a subába című dalukkal nyerték meg.

Éppen 50 éve, 1969-ben elnyerték a Táncdalfesztivál közönségdíját az Egyszer vagy fiatal című dalukkal, 1970-ben megjelenhetett első nagylemezük, a Koncert a Marson, mely az eladási listán az Illés és az Omega mögött a 3. helyet érte el.

A következő években több tagcsere is történt a zenekarban. Kékes Zoltán gitáros 1973-ban a Juventusból, Szikora Róbert dobos pedig 1974-ben a Fermből érkezett az együttesbe.

 

 

Várni rád egy éjjen át - A vegetálás évei

A '70-es években a Hungária számára a vegetálás időszaka következett. Az akkoriban mindenható állami zeneipari vezetés nem kedvelte őket, Erdős Péter popcézár kifejezetten utálta Fenyő Miklóst. A Hanglemezgyár az 1971-es Tűzveszélyes című album után nem adta ki elkészült anyagaikat. A csapat a keleti blokk országait járta, a tagok így tartották fenn magukat.

1976-ban a Hungária ismét kisebb lehetőséghez jutott itthon, ugyanis részt vettek a Made in Hungary nevű rendezvényen, megjelentek a televízióban, kiadták egy kislemezüket. Az együttes ígéretet kapott egy nagylemez kiadására, valamint egy országos turnéra. Ennek jegyében 1978-ban felvették a Beatles Láz című albumot, a lemezgyár vezetése azonban újra jegelte a csapatot és félretette a lemez sikergyanús anyagát.

A mellőzöttség és a pangás keserű szájízével és a feloszlás gondolatával fordult a zenekar az 1979-es évre. A rosszkedvet tetézte, hogy disszidált a zenekar szervezője, a basszusgitáros Sipos Péter. Helyére érkezett Novai Gábor, aki korábban a Generálban játszott és visszatért a korábbi szaxofonos Fekete Gyula.

 

Az új felállás első fellépése (forrás: recorder.hu)

 

 

Szólt a rock és a roll az utcáról – A csúcson

Külföldi fellépéseiken a beatzenék mellett a műsor része volt – Fenyő nagy szerelme – egy 1950-es évekbeli amerikai rock and roll blokk.
Kinti menedzserük, Michael Siegel javasolta nekik, hogy vegyenek be egy lányt és csináljanak rock 'n' roll show-t. Fenyő a tanácsot megfogadva a posztra Zalatnay Cinivel és más befutott énekesnőkkel folytatott tárgyalásokat, végül azonban gyerekkori ismerősét, az énekesként amatőrnek számító, épp a mentőszolgálatnál dolgozó Penczi Máriát, vagyis Dollyt kérte fel, akinek hangja és egyénisége már az iskolában is magával ragadta.

Az együttes innentől változtatott a stíluson mind zenében, megjelenésben és előadásmódban. Ezzel a magyarországi jampikat keltették életre, az ötletgazda Fenyő elvárta, hogy a tagok a mindennapi életben is képviseljék a zenekart öltözködésükkel.

Az eredeti elképzelés szerint – hazai lehetőségek híján – az új, csupa angol nyelvű rock and roll-t tartalmazó repertoárral Nyugat-Európába készült a zenekar. Novai biztatására a turné megkezdése előtt 1980-ban koncertet adtak az E-Klubban. Meglepődésükre őrületes közönségsikert arattak.

A további klubkoncert frenetikus sikerén felbuzdulva Novai megkereste a lemezgyár igazgatóhelyettesét, Wilpert Imrét, és sikerült meggyőznie egy lemez kiadásáról.

 

Stúdióban az 1980-es évek elején (forrás: zeneszoveg.hu)

 

Wilperttel megegyeztek, hogy - kedvencével, Csepregi Évával - éppen Bulgáriába nyaralni induló Erdős távollétében felveszik a lemez anyagát. Mivel az együttesnek valójában nem volt egyetlen megírt új száma sem, rohammunkában, az együttes tagjai közt szétosztva a feladatot, 7 nap alatt megírták a Rock and Roll Party album anyagát.

Az album a megjelenést követő első hónapban már 40 ezer példányban kelt el, végül összesen 600 000 eladott darabszámmal megdöntötte a magyar lemezeladási rekordot.

1981-ben a Limbó hintóval megnyerték a Tánc- és popdal fesztivál nagydíját. Új nagylemezük, a Hotel Menthol is 1981-ben látott napvilágot, mellyel újfent átütő sikereket tudhattak magukénak. A fél ország imádta őket, a másik fele meg irigykedett. 1982 márciusában - első hazai csapatként - a Budapest Sportcsarnokban adtak koncertet 15 ezer néző előtt.

 

Perdül a kocka, a zseton csörren - Feloszlás

1982-ben Szikora Róbert felkérést kapott arra, hogy készítsen Szűcs Judith nagylemezére számokat. Fenyőnek ez nem tetszett és a nézeteltérés odáig fajult, hogy egy próba közben Szikora felállt a dobok mögül és végérvényesen távozott. Még abban az évben megalapította az R-GO zenekart, mely szintén korszakalkotó és szintén nagyon sikeres volt.

A Hungáriába két új tag érkezett: Flipper Öcsi és Zsoldos Gábor, azaz Dedy, akik közreműködésével 1982 végén elkészült az Aréna című album, mely aranylemez lett.

A megújult együttes 1983-ban újabb lemez felvételeit kezdte meg. Nyáron azonban máig tisztázatlan okok miatt a sikercsapat feloszlott. A közben elkészült felvételeket tartalmazó lemez a hanglemezgyártól a Finálé? címet kapta.

 

Fenyő Miklós manapság (forrás: femina.hu)

 

 

A környékbeli jampecokon úrrá lett a láz - Utóélet

A Hungária feloszlása után Fenyő Miklós szóló albumot jelentetett meg MIKI címmel, melyből 150 000 példánnyal aranylemez lett.
1984-ben Fenyő a külföldi nemzetközi zenei irányzatokat követve – megelőzve a kort - megpróbálkozott a rapzenével, és kiadták a Jól nézünk MIKI című lemezt, ami egészen jól sikerült.

1986-ban Modern Hungária néven a német Modern Talking duót másolva, Bodnár Attilával diszkó sláger lemezeket készített. Fenyő volt Thomas Anders, csak nem ő énekelt.

A zenekar többi tagja még 1983 nyarán Dolly Roll néven folytatta és ért el hatalmas sikereket.

1990-ben került a boltokba a Hungária aranyalbum, 1994-ben pedig a Hungária válogatáslemez, a zenekar legnagyobb slágereivel.

1995-ben a legsikeresebb felállással új dalokat szereztek és új lemezt adtak ki Ébredj fel Rockandrollia címmel.
Később Hotel Menthol címmel musical is készült a zenekar legsikeresebb dalaiból.

(A fejezetcímeket a Hungária zenekar dalszövegeiből kölcsönöztük.)

További programok »

FEL