„Olyan, mint egy láncreakció” – diákoknak ajánlották az Erasmus pluszt

2020. február 27. 10:24 | Sipos Gábor

Az Erasmus plusz program népszerűsítését célzó rendezvényt tartottak a Gál Ferenc Főiskolán szerda délelőtt. A program iránt érdeklődő diákok három kiselőadást hallhattak olyan fiataloktól, akik a lehetőséget kihasználva fél évet külföldön töltöttek.

Több mint 30 évvel ezelőtt indult útjára az Erasmus program, amely a közép- és felsőoktatásban résztvevő diákok külföldi tanulmányait támogatja. A jelenleg futó Erasmus plusz program célkitűzései hasonlóak az elődjéhez. A népszerűsítő rendezvény célja, hogy Békéscsabáról is minél többen éljenek a mobilitási lehetőséggel. Csefkó Mónika, a Gál Ferenc Főiskola nyelvtanára szerint a jelentkezők számára számos előnyt jelent részvétel.

– Nyelvtanárként a nyelvi készségek fejlesztését és fejlődését tenném az első helyre. Hihetetlen magabiztosságot szereznek kint a hallgatók a nyelvben. A legjobb, legszuperebb nyelvórák sem tudják ezt pótolni. Ezen kívül kitágul a világ ezeknek a fiataloknak, egészen más szemlélettel jönnek haza, önállósodnak, megtanulnak egy picit a pénzzel bánni – mondta a kari Erasmus-koordinátor

A rendezvényt a Békés Megyei Europe Direct Tájékoztatóközpont társszervezésében a Gál Ferenc Főiskolán tartották. Mintegy 50 hallgató volt kíváncsi a lehetőségekre.

– Békéscsabán eddig viszonylag kevesen éltek a lehetőséggel, hogy külföldön teljesítsenek fél évet felsőoktatási intézményben eltöltött szemeszteként. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy mint társszervező, részt vegyünk ezen a rendezvényen. Nekünk is nagyon fontos, hogy  Békéscsabán is minél többen értesüljenek arról, hogy ők akár egy fél évet is bármelyik európai országban eltölthetnek az egyetemi vagy főiskolai tanulmányaik alatt – mondta el a rendezvény előtt Szarka Judit, a Békés Megyei Europe Direkt Tájékoztató Központ irodavezetője.

 

 

A program iránt érdeklődő diákok a legautentikusabb forrásból, diáktársaiktól kaphatták meg a választ, hogy miért is jó az Erasmus plusz. Két, jelenleg is a program előnyeit élvező diák, Herczegi Attila és Porok Máté tartott kiselőadást az élményeiről. A délelőtti rendezvényen meghívott előadóként Holicza Péter, ifjúsági olimpiai bajnok kajakos is csak ajánlani tudta a programot. Hangsúlyozta: élete legjobb döntése volt az Erasmus.

– Az Erasmus az olyan, mint egy láncreakció, egyik lehetőség hozza a másikat. Teljesen váratlan dolgok történnek, új lehetőségek adódnak és erre az útra rá kell lépni egyszer. Nagyon remélem, hogy ezt sikerül itt a helyi hallgatóságban is tudatosítani, hogy mennyire fontos és mennyire jó lehetőség ezzel élni – mondta pozitív megerősítésként az egykori élsportoló

Az Erasmus plusz büdzséje évről évre növekszik. Információk szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben kötelezővé teszik a felsőoktatásban tanulók számára, hogy a tanulmányi idő alatt minimum egy szemesztert el kell tölteni az Európai Unión belül egy társintézményben.

További programok »

Oktatás

Maruzsa Zoltán: Most csak írásbeli érettségi lenne, szükség esetén szóbeli

A jelenlegi járványügyi helyzetben várhatóan május 4-én kezdődnének el az írásbeli érettségi vizsgák tájékoztatott a köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette: szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lenne, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsga része van, illetve csak azok számára szerveznek ilyet, akik sajátos nevelési igényükből fakadóan felmentettek az írásbeli alól.
13:45
FEL