MSZP: Összefogás kell az új csabai mérnökképzésért

2018. december 14. 11:27 | behir

A Magyar Szocialista Párt két békéscsabai, önkormányzati képviselője a csütörtöki közgyűlést értékelve hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés felelős tervezésére van szükség. Kiemelték azt is, hogy széleskörű összefogás kell a 2019-ben, a csabai campuson induló új képzés erősítéséért.

 

 

Miklós Attila – miután kitért a munka törvénykönyvének módosítása miatt indult budapesti tüntetésekre – a jövő évi költségvetési koncepcióról megjegyezte, hogy a dokumentum végre tartalmaz a fejlesztések fenntarthatóságához fűződő mondatokat. Kockázatként értékelte a tervezett adóbevételek teljesülését, a kiadási oldal nagyságát, egyúttal figyelmeztetett, hogy a város lassan az eladható ingatlanjai végére ér. Jelezte azt is, létre kellene hozni egy befektetési stratégiát.

Fülöp Csaba szerint a költségvetés kiindulási pontja jobb, mint tavaly ilyenkor, ezt részben a helyi vállalkozásoktól befolyó adóknak tulajdonította. Rávilágított az önként vállalt feladatok fontosságára, amelyeket véleménye szerint folytatni kell és indokolt az idei szinten tartani. Rendezni kell az intézményeknél felmerülő problémákat, emellett az új típusú kiadásokkal is számolni kell.

A képviselő hangsúlyozta: 2019-ben elindulhat a minőségirányítási mérnökképzés, amely érdekében Békéscsaba legnagyobb vállalatai már összefogtak, ehhez kellene az önkormányzatnak biztosítania plusz évi 7 millió forintot.

A kockázatokról szólva Fülöp Csaba kiemelte: a tömegközlekedés miatt több tíz millió forintos növekményre kell számítani, a hulladékgazdálkodás terén százmilliós lehet a kiesés, kezelni kell a béremelés kérdését, el kell kezdeni törleszteni a fejlesztési hiteleket, az adóerő-emelkedés miatt pedig a város a központi támogatások egy részétől elesik. Emiatt úgy véli, hogy az önkormányzatnak bevételnövelő fejlesztéseket kellene generálnia. Mint mondta, ismét feszes évre lehet számítani, emiatt felelős tervezésre van szükség.

 

További programok »

Itthon

Megjavították a jaminai KRESZ- park megrongált jelző tábláit

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. kevesebb, mint két hét alatt megjavíttatta a jaminai KRESZ-park súlyosan megrongált jelzőtábláit. A tereprendezés után pénteken visszaállították a park korábbi állapotát. A károk helyreállítása több mint 100 ezer forintba került.
2019. július 20. 18:51
FEL