Olvasók, könyvtárosok és cicák ölelték a könyvtárat

A könyvtárat ölelők között ott volt harminchárom cica, sok-sok ember, köztük nem kis meglepetésre Nógrádi György is.

Szokatlan akcióra hívta a Békés Megyei Könyvtár az olvasóit, azt kérték, gyűljenek össze minél többen és a könyvtár iránti szeretetüket fejezzék ki közösen azzal, hogy átölelik a könyvtárat.

Szerencsére sokan vannak, akik szívesen ölelkeznek. Hiszen ölelni jó, az ölelésben az egész testünket, lelkünket átjárja egy jóleső érzés. Ölelünk, ha a szeretetünket szeretnénk kimutatni, ha vigasztalás, ha megnyugtatás kell, ha érkezünk vagy búcsúzunk, ha valaminek nagyon örülünk, vagy ha az együttérzésünkről szeretnénk biztosítani valakit. Olyankor mintha pár pillanatra megállna a világ, hogy a legteljesebben bele tudjunk feledkezni az ölelésbe, és hogy erőt gyűjtsünk belőle a továbbiakhoz.

Sokak szerint a fák ölelése is jót tesz, pozitív hatással lehet a depresszióra, de olyanról még nem hallottam, hogy valaki a könyvek, a könyvtár iránti szeretetét öleléssel fejezte volna ki. Pedig miért is ne lehetne?

Mint azt Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója elmondta, az országos könyvtári napok keretében szervezett kis mozzanat tulajdonképpen egy országos akció része volt, pénteken a koraesti órákban az ország több pontján mutatták ki hasonló módon a szeretetüket az olvasók.

– Van, ahol a könyvtárak iskolai osztályokat hívtak segítségül az öleléshez, nekünk pedig a kistelepülések könyvtárai és cicák segítenek. Régen a gyerekkönyvtár jelképe volt Szerafin, a kék ló, az utóbbi időben azonban Kornél a cica is jelképpé vált. 33 cicát hoztunk, amelyek ezután a kistelepülések könyvtáraihoz kerülnek, hogy ott hirdessék a gyerekeknek: olvassanak minél többet, szeressék a könyveket, a verseket, a meséket és mindent, amit a könyvtárban kaphatnak – mondta Rakonczás Szilvia.

Ha az egész könyvtárat nem is sikerült körbeölelni, a főbejárat körül ott volt az ölelők között a harminchárom cica, sok-sok ember, köztük nem kis meglepetésre Nógrádi György is, aki ezúttal nem biztonsági szakértőként érkezett, hanem azért, hogy bemutassa élete első könyvét.

Megosztás:

Címke: , , , ,