Olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Belvárban

2024. április 16. 18:50 | Vincze Attila

"Idén is lesz olimpia - hangolódás a 2024. évi ötkarikás játékokra" címmel olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban kedden. A megnyitó díszvendégei Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Bökfi János olimpiai 4. helyezett súlyemelő voltak, akik több relikviát is adományoztak a kiállítás anyagába.

A kiállítást Ugrai Gábor, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára nyitotta meg. A pedagógus felidézte, hogy éppen 100 nap múlva kezdődik a párizsi olimpia, emellett ma gyújtották meg az olimpiai lángot Görögországban, így mára időzítetták a tárlat kezdetét is. Ugrai Gábor kiemelte Szigeti Csaba, a békéscsabai önkormányzat oktatási, közművelődési és sportosztályának vezetőjének szerepét, aki korábban a sportmúzeum létrehozásában oroszlánrészt vállalt, és nem volt ez másképp a mostani olimpiatörténeti kiállítás esetében sem.

Az önkormányzat ifjúsági- és sportbizottságának elnöke elmondta, hogy kiváló ötlet volt megszervezni a tárlatot, mert így a fiatalok tisztában lehetnek azzal, hogy mit jelent az olimpia, illetve annak eszmeisége, és az azon való részvétel. Szigeti Béla hangsúlyozta, hogy a hely adottságait is figyelembe vették a tárlat kialakításakor, ugyanakkor a legfontosabb tárgyakat elhozták a szervezők az iskolába. 

– Elsősorban azoknak a sportolóknak a relikviáit mutatjuk be a Belvárosi iskola diákjainak, akik személyesen is kötődnek Békéscsabához. Itt szeretném kiemelni mindenképpen Bökfi Jánost, illetve Ónodi Henriettát, aki az egyetlen, városunkban született olimpiai bajnokunk, például az ő személyes tárgyait is meg lehet itt tekinteni – fogalmazott. 

Az esemény egyik díszvendége, az olimpiai 4. helyezett súlyemelő Bökfi János arról beszélt, hogy példaértékűnek tartja a kiállítás létrejöttét, mely szerinte a fiatalokra is motiváló hatással lehet. Az egykori olimpikon, majd később szövetségi kapitány több személyes relikviát is felajánlott a tárlat részére.

– Itt vannak a formaruháim vannak, a belépőkártyáim, hiszen minden olimpikonnak van egy akkreditációs kártyája, illetve különböző belépők, emlékplakettek, melyeket kint kaptunk, de megvan az eredeti oklevelem is a negyedik helyezésemről – részletezte.

A rendezvényen ott volt a tavaly visszavonult olimpiai bronzérmes súlylökő, Márton Anita is, aki a kiállításra a három legutóbbi olimpián, Tokióban, Rióban és Londonban viselt formaruháját ajánlotta fel.

– Remélem, hogy ez a kiállítás motiváló lesz a diákok számára, hiszen nekünk sportolóknak az lenne az egyik feladatunk, hogy picit motiváljuk a fiatalokat és főleg azon középiskolások számára, akik valamilyen sportágban tevékenykednek, és már vannak kitűzött céljaik, elképzeléseik, számukra különösen nagy motiváció lehet – jegyezte meg. 

A megnyitó végén a két díszvendég egy-egy diákcsapat tagjaként egy rendhagyó kötélhúzás versenyen is részt vett, melyet Bökfi Jánosék nyertek meg. A kiállítást május 3-ig bárki megtekintheti a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium első emeletén.

 

Galéria

További programok »

FEL