Bajnokok látogattak el az Erzsébethelyi iskolába

2019. február 21. 16:24 | Gyemendi Réka

Az Emberi Erőforrások Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága által meghirdetett HISZEK Benned Sport Program pályázat keretein belül ismét folytatódott a Sportolj együtt olimpikonokkal! elnevezésű projekt. Az elmúlt két évben összesen tíz békéscsabai oktatási intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, mely során nyolc olimpiai bajnok és hét további világ- vagy Európa-bajnok és dobogós érkezett a városba, hogy népszerűsítse a mozgást a fiatalok körében.

A polgármesteri hivatal sportcsoportjának munkatársai megkérdezték az oktatási intézményeket, mely sportágak képviselőit látnák itt a legszívesebben. Az intézmények többsége pozitívan fogadta a megkeresést, és igényeiket is jelezték. Az önkormányzat – egyes békéscsabai klubok segítségét is igénybe véve – számos kiváló sportemberrel vette fel a kapcsolatot, hogy összeállítsa a programot.

Elsőként az Erzsébethelyi Általános Iskola biztosított helyet a rendezvénynek, melyre dr. Kovács Antal olimpiai- és világbajnok judós és Gyáni János kétszeres Eb-bronzérmes judós látogatott el.

 

Gyáni Jánost is megrohamozták a gyerekek az iskolában

 

– Nagyon fontos az iskola életében a sport, ami sok mindenre megtanít. A küzdeni tudás, a kitartás, az akaraterő, a motiváció mint-mind olyan dolog, amelyet a tanulási folyamat részének tekintünk, de ezt az órákon, a tanteremben ülve nem lehet elsajátítani. Nálunk a gyerekek nagy része sportol, iskolán belül és egyesületi szinten is. Amikor ilyen vendég érkezik hozzánk, az mindig egy fénysugár, ami segít azokban a nehéz pillanatokban, amikor a kitartás egy kicsit csökken. Az ilyen rendezvények plusz energiát, motivációt adnak a gyerekeknek – jegyezte meg Kucseráné Szabó Mária, az általános iskola intézményvezetője. Hozzátette: három olimpiai bajnok járt már náluk, küzdősportot képviselő személy viszont még nem. Ezért döntöttek úgy, hogy egy olyan egyéni sportolót választanak az eseményre, aki saját erejéből, egyénileg érte el, hogy 20 évesen olimpiai bajnok legyen.

– Bármi, ami 400 gyereket megmozgat és lelkesít, az mindenképpen nagyon jó. Ma, az okos eszközök miatt elszemélytelenedett világban még fontosabb a sport közösségteremtő ereje, és persze fontos az egészség szempontjából is. A sport olyan értékeket közvetít, ami a mai világban még fontosabb, mint az elmúlt időszakban.  A szülőkben is tudatosulnia kell ennek, hiszen lehet, hogy egyszerűbb odaadni az okostelefont a gyerek kezébe, de sokkal hasznosabb és értékesebb az, amit a sport ad – fogalmazott dr. Kovács Antal.

Az olimpiai bajnok azt is elmondta: a judo egy olyan sportág, amelyben bármilyen alkatra meg lehet találni a megfelelő technikát. Továbbá meg lehet benne élni a küzdeni tudást, csapatszellemet, a csapatmunkát, ami kifejezetten fontos a gyerekeknél. Hozzátette: a judo további előnye, hogy fegyelemre, tiszteletre neveli a gyerekeket, mely tulajdonságok a jövőben még inkább fel fognak értékelődni.

A program egyes állomásain résztvevő olimpiai bajnokok: dr. Gyarmati Adnrea (úszó), Szász Emese (vívó), dr. Kiss Gergely, Fodor Rajmund, Kis Gábor (vízipólósok), Pulai Imre, Storcz Botond (kajak-kenusok), Risztov Éva (úszó), Növényi Norbert (birkózó).

A világ- és/vagy Európa-bajnoki érmesek: Márton Anita (atléta), Jónyer István (asztaliteniszező), Nagy Péter, Bökfi János (súlyemelők), Ungvári Miklós, Gyáni János (judósok), Csabai Edvin (kajak-kenus).

 

További programok »

Sport

Junior Gokart Challenge - a jövő autóversenyzőit keresik Békéscsabán is

Országos autó-motorsport tehetségkutató programsorozatot indított HUMDA Junior Gokart Challenge néven a 6 és 14 év közötti gyermekek számárára a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. A jelentkezők profi versenygokart-szimulátorokon próbálhatják ki magukat az ország hét városában egy héten keresztül. A szimulátoros kamion ezen a héten Békéscsabán várja az érdeklődőket, ahová szerdán Talmácsi Gábor volt motorversenyző is ellátogatott.
18:00
FEL