Öcsödi népművészek munkáiból nyílt kiállítás Csorváson

2023. április 29. 10:57 | Hidvégi Dávid

Öcsödi népművészek munkáiból nyílt kiállítás Csorváson a Szőttes Kúrában. A tárlaton Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület népi hímzéseit, gobelin képeit és újrahasznosított újságpapír fonásait láthatják az érdeklődők.

Ünnepélyesen nyitották meg az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület kiállítását Csorváson a Szőttes Kúriában. A tárlat összeállításában a Csorvás Népművészetéért Egyesület és az annak helyet biztosító Hudák Család Kéziszövő és Varró Műhelye is segédkezett.

Öcsöd polgármesztere a behir.hu kérdésére elmondta: a településen már 60-70 éve nagy hagyománya van a kézművességnek. Soha Attila hozzátette: asszonyaik csodálatos hímzéseket készítenek.

Eljött a megnyitóra a csaknem 50 éves Öcsödi Hagyományőrző Népdalkör is. A települések hagyományőrző körei már évek óta jó kapcsolatot ápolnak egymással, az öcsödiek másodjára jártak vendégségben Csorváson. A Békés vármegyei város vezetője arról beszélt, hogy nem csak a most megnyílt tárlat miatt érdemes ellátogatni a nemrégen felújított kúriába.

– Úgy gondolom az ország ruhájának elkészítése idén igencsak kiemeli a kúriát. Már nagyon sokan hallottak róla, így ennek megtekintése miatt is érdemes betérni ide – hangsúlyozta Baráth Lajos. A polgármester hozzátette: három a magyar igazság, egy a ráadás, így reméli még legalább kétszer eljönnek hozzájuk az öcsödi hagyományőrzők.

 

 

A tárlaton az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület kézimunka szakkörének munkáit láthatják az érdeklődők. A kiállításon fellelhetőek népi hímzések, gobelin képek és újrahasznosított újságpapír fonások is.

– Kiemelem a kunhímzést, bár mi a Nagykunság szélén vagyunk, de sok féle hagyományban szorosan kapcsolódunk a kunsághoz. Ezért az asszonyaink örömmel tanulták meg a kunhímzést, attól az Ország László világhírű hímzőmestertől, aki most itt volt ezen a kiállításon. A kunhímzés az egyik legrégebbi magyarországi hímzés – fogalmazott Pasztelyákné Izbéki Róza, a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület elnök.

A kiállított darabok között megtekinthető a höveji csipke is, amely április közepén került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A kézzel készített fehér lyukhímzést az úgynevezett "pókolás” rendkívüli változatossága teszi a maga nemében egyedülállóvá. A tárlat egy hónapig lesz látható a csorvási Szőttes Kúriában.

Galéria

További programok »

FEL