Nyugdíj- és béremelést sürget az MSZP

2016. április 6. 05:00 | Varga Diána

Korózs Lajos szerint nincs olyan kormányzati politika jelenleg, ami változtathat az elhibázott nyugdíjrendszeren és a szociális juttatásokon. Békéscsabai sajtótájékoztatóján a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője külön kitért a Békés megyei helyzetre. 

Megalázónak tartja az 1,6 százalékos nyugdíjemelést, véleménye szerint „ócska” válasz az, hogy alacsony az infláció. Korózs Lajos szerint hét éve nem emelkedett az öregségi nyugdíj összege, országos szinten több tízezer olyan idős ember él, akinek jövedelme el sem éri ezt a szintet. 

– A nyugdíj az életpálya, a befizetett járulékok és egyéb úton szerzett jogok eredménye. Ha emberek tömkelegének alacsony a jövedelme, értelemszerűen kevés járulékot fizetnek. Ha pedig töredezetté válik az életpályája, akkor kevés szolgálati idejük is lesz, amiből nem lehet jól kijönni, csak nyomorultul kevés  nyugdíjjal – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, kiemelve: elhibázottnak tartja a kormányzati politikát mind a nyugdíjrendszer, mind az oktatáspolitika terén. 

A politikus külön kiemelte Békés megyét, amely véleménye szerint rosszabb helyzetben van, mint Borsod-Abaúj-Zemplén, vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Az országos átlaghoz képest is kevesebb gyermek születik itt, nagyobb a fiatalok elvándorlása és magas az idősek aránya – tette hozzá az országgyűlési képviselő. 

Miklós Attila is az idősek helyzetére tért ki. Mint mondta, Békés megyéből indult az a program, amely a nyugdíjasok helyzetét elemzi, ebből merítettek adatokat.

– Elsősorban a nyugdíjasok életkörülményeire, társas kapcsolataira, környezetére kérdezett rá a kutatás. Az eredményből az derül ki, hogy Békés megyében a nyugdíjasok többsége havi 70 ezer forintból próbálja meg megoldani a mindennapjait – fogalmazott az MSZP önkormányzati képviselője

A párt éppen ezért azt sürgeti, hogy a kormány emelje a béreket és a nyugdíjakat. Korózs Lajos arról is beszélt: a gazdasági fejlődéshez szükséges, de nem elégséges feltétel az M44-es gyorsforgalmi út megépítése, véleménye szerint szakképzett szakembergárda nélkül pedig új munkahelyek sem lesznek.

FEL