Nyomtatott betonház? Igen, lehetséges!

2021. augusztus 1. 11:15 | behir

A németországi Beckumban megépítették az első, 3D technológiával készült mintaházat.

A két emeletes, 160 négyzetméter lakóterű (két fürdővel, konyhával) betonházat a képen is látható hullámos faltextúra, illetve a lekerekített sarkok jellemzik. A technológia nagy előnye, hogy mind munkaerő, mind idő és pénz esetében rengeteget lehet spórolni a hagyományos építésű házakhoz képest.

A házat egy betonpermetező gép (Cobod Bod2) építi. A gép 2 cm vastagságú, időzített kötésű betont fecskendez és rétegez egymásra. Az effektív munkát az épület 3D-s modelljének elkészítése előzi meg, majd a terveket elküldik az építőrobotnak. A robot úgy működik, hogy egy silóból speciális betont szív le, majd nagy sebességgel – másodpercenként 1 méter – nekikezd a falak építésének.

Forrás: gettyimages.com

 

A robot üzemeltetéséhez mindössze két ember kell az, a gépezet organikus és egyenes formák előállítására egyaránt képes. A technológia ára egyelőre nem ismert, ahogy az sem, hogy hazánkban mikor is lesz elérhető közelségben ez az új, minden bizonnyal formabontó megoldás.

 

Forrás: COBOD

 

További programok »

Világ

Az informatikai szektorban is előtérbe kerülhet a fenntarthatóság

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, a fenntarthatóság kérdésköre az egyik legfontosabb prioritás lehet a következő években a szektor számára - hívta fel a figyelmet az Integral Vision egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság az MTI-nek küldött közleményében.
2021. szeptember 16. 09:15
FEL