Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte a Magyar Polgári Védelmi Szövetség

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség megalakulásának nyolcvanadik, valamint a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség létrejöttének tizenötödik évfordulóját ünnepelték csütörtökön. A rendezvényen a szervezet jelenéről, múltjáról és aktualitásairól is hallhattak a résztvevők.

A légoltalmi ligát azért hozták létre, hogy segítsék az önhibájukon kívül veszélybe került emberek életének megóvását – fogalmazott a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Dr. Rákóczi Attila kiemelte, hogy napjainkban is vannak ilyen veszélyhelyzetek.

– Maguk azon emberek életét, életbemaradásuk feltételeit és anyagi javaikat óvják, védelmezik, akik önhibájukon kívül kerültek vagy kerülnek veszélyes helyzetbe. Ilyen események sajnos a modern kori történelmünk során is gyakran előfordulnak. A világháborúk, különböző katasztrófahelyzeteket is ide sorolhatjuk, legutóbb 2010-ben a mezőhegyesi és az orosházi viharkárok is ilyen példaként szolgálnak – fogalmazott dr. Rákóczi Attila.

Az ünnepségen a jelenlévők képet kaphattak a polgári védelmi szövetség, illetve a megyei katasztrófa- és polgári védelmi szövetség múltjáról.

– A magyar légoltalom történetét mi 1935-től számítjuk. Az 1917 és 1937 között eltelt időszak elsősorban arról szólt, hogy megpróbálják alátámasztani a légoltalom, a légvédelem, illetve maga a légi hadviselés alapjait és lefektetni annak alapjait – emelte ki Orovecz István nyugállományú polgárvédelmi vezérőrnagy.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a jelenlegi működésről és a megyében felmerülő aktuális feladatokról tájékoztatott.

– A katasztrófavédelmi őrsökre vonatkozóan az őrsprogramban az a döntés született, hogy vigyük közelebb a tűzoltóságot az emberekhez. A katasztrófavédelmi őrs tulajdonképpen egy tűzoltó egységet jelent, akik állandó készenlétet látnak el egy adott településen. Négy fővel, egy tűzoltó gépjárművel, ugyanúgy riasztható, mint a parancsnokságok állománya – fogalmazott Kiss András tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Az igazgató az egységek felkészítéséről is beszélt. Ehhez nyújtott segítséget a november 23-ai gyakorlat, amikor több hivatásos és önkormányzati tűzoltóság, illetve mentőcsoport tartott téli felkészülési gyakorlatot Mezőkovácsházán. Ennek legfontosabb célja az volt, hogy a mentésben résztvevő egységek hatékonyan dolgozzanak együtt a balesetnél.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , ,