A piramisokat sem hordták szét - Kunhalomvédelem Békés megyében

2018. szeptember 5. 16:33 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békés megye országos és nemzetközi viszonylatban is élen jár a kunhalmok védelmében. 25 évvel ezelőtt hazánkban itt tartottak először konferenciát „A kunhalmok védelmében – a piramisokat sem hordják szét útépítésre” címmel, melynek köszönhetően törvényi védettséget kaptak ezek a létesítmények.  Ismét a témát érintő szakmai előadásokkal várják az érdeklődőket vasárnap 9 órától Lőkösházán.

 

 

A konferencia apropóját a Békés megyei kunhalomvédelem 25 éves évfordulója adja. A találkozót a Lőkösháza Turizmusáért Vidékfejlesztő és Hagyományőrző Alapítvány Dr. Rákóczi Attila egyetemi adjunktussal közösen szervezi meg.

– A kunhalmok fontos részei a vidéki, természeti értékeinknek. Az alapítvány fő tevékenységei közé tartozik a természet- és tájvédelem, ezért csatlakoztunk a kunhalmok védelméhez – emelte ki László László, a Lőkösháza Turizmusáért Vidékfejlesztő és Hagyományőrző Alapítvány kuratóriumi tagja.

 

 

Sorsfordító konferencia

A kunhalmok védelmében az 1990-es évek közepén jött el a fordulópont. A Békés Megyei Önkormányzati Hivatalban a Körös-Maros Nemzeti Parkért Egyesület, valamint az Alföldkutatásért Alapítvány egy konferenciát hirdetett meg régészeknek és tájvédelmi kutatóknak, valamint azon megyék képviselőinek, ahol kunhalmok találhatóak – mondta el Dr. Rákoczi Attila. A Szent István Egyetem adjunktusa hozzátette: a szakemberek ezen az egyeztetésen fogalmaztak meg ajánlásokat a készülő törvényhez.

– A Békés megyei szakmai fórumon megfoglamazott ajánlásokat be is emelte a jogalkotó a 1996. évi környezetvédelmi törvénybe. A jogszabály szövegesen védetté nyilvánította a halmokat, így 1997. január elsejétől „Ex lege” védettséget kaptak. Ennek azért van jelentősége, mert ez mind Békés megyében történt, melynek eredményeként mára nem csak nemzeti szinten, hanem Európai uniós szinten is védetté váltak a kunhalmok – hangsúlyozta Dr. Rákóczi Attila.

A meghatározó, 25 évvel ezelőtti konferencián és az idein is részt vesz a hazai kunhalomkutatás kiemelkedő szakembere, prof. dr. Tóth Albert tájökológus, valamint Szelekovszky László, aki Békés megyében védi a többezer éves építményeket. Az eseményen képviselteti magát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is, amely többek között nyilvántartja a területén található halmokat.

További programok »

Itthon

FEL