Nyitnak a kulturális intézmények - a Csabagyöngye is kitárta kapuit

2021. május 15. 12:47 | Csiffáry Zsuzsanna

A Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agórával együttműködve országos megnyitó eseménysorozatot hirdetett meg, amelyhez csatlakozott a Csabagyöngye Kulturális Központ is. A rendezvényen videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, valamint Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke.

Május 15-én a közművelődési helyszínek újranyitásának alkalmából a Nemzeti Művelődési Intézet 14 magyarországi agórával együttműködve országos megnyitó eseménysorozatot hirdetett. A Csabagyöngye Kulturális Központ csatlakozva a kezdeményezéshez ezen a napon Közösségi évadnyitó ünnepséget tartott intézményük Panoráma termében.

A rendezvényen köszöntőt mondott videóüzenet formájában Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, valamint Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke.

Fekete Péter kiemelte, hogy a művelődési házak, a kulturális központok, a gyermekházak, a szabadidőközpontok, a közművelődési intézmények és közösségi színterek a helyi kulturális élet „fáradhatatlan motorjai”, hiszen éves szinten, országosan csaknem 70 millió látogatót fogadnak. A rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyi kulturális élet megteremtéséhez. 

A békéscsabai helyszínen köszöntötte a résztvevőket Varga Tamás Békéscsaba alpolgármestere, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szente Béla a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója és Csibor Márton a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója. 

Az eseményen több egyesületi tag is megjelent. Seres Gézáné úgy fogalmazott, hogy ő nem szereti az online látogatásokat, mivel ő a személyes kontaktokat helyezi előtérbe.  

- Nagy öröm számomra, hogy ezen rendezvényen itt lehetek, de ennél is jobban örülök annak, hogy az intézmények megnyithatnak, és újra találkozhatunk egymással, illetve személyesen élhetjük át a csoportunk adta lehetőségeket. Természetesen tartottuk telefonon a kapcsolatot a tagokkal, de az mégsem helyettesítheti a közösen megélt pillanatainkat - fogalmazott, Bukvai Istvánné Ilona, a Nefelejcs Népdalkör vezetője. 

Csibor Márton a Nemzeti Közművelődési Intézet igazgatója elmondta, hogy több mint 1200 helyen nyílnak meg a közművelődési intézmények és színterek. Az intézet nagy figyelmet fordított arra, hogy a pandémia idején is különböző programokkal és nyitási akciókkal tartsa a kapcsolatot a partnereivel. Hozzátette, hogy a közművelődés alapja a személyes találkozás, ami nagyon hiányzott mindenkinek. 

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy nagyon várták a nyitást, és felkészültek arra. 

- Az élet nem indul be olyan könnyen, sokat kell tennünk azért, hogy közösséget megfelelően csináljunk kedvet és támogassuk a kultúrával. Öt közösségi házunk van, és a többség lábra is tud állni az online térből. A fiatalokból álló közösségek már elindították a munkálatokat. Előreláthatóan úgy gondolom, hogy május végéig minden közösségünk vissztérhet a megszokott kerékvágásba. Örülök, hogy csatlakozni tudtunk az országos megnyitóhoz. Délelőtt volt bemutatója az Alföld Quartetnek, ahová önkénteseinket, partnereinket hívtuk meg. Délután felnőtteknek szóló koncertekkel és nem utolsó sorban gyerekkoncertekkel színesítjük a napot. A közösségeink beindítása mellett nagyon fontos az események szervezése is. Ezt a gyereknappal kezdjük, illetve megnyitjuk a szabadtéri stégünket, és lesznek filmvetítéseink is. Gyakorlatilag januárig megtöltöttük a naptárat, leszerveztük a programjainkat. Amire még nagyon figyelünk az az a tény, hogy megváltozott az emberek gondolkodása és a dolgokhoz való hozzáállása, amit tudomásul veszünk és a helyén kezelünk. Flexibilisen követjük a várakozásokat és az igényeket - fogalmazott Szente Béla. 

A térség országgyűlési képviselő is örömmel fogadta, hogy újra megnyílhatnak a kulturális intézmények.

- A járvány mindenkit megviselt, és úgy gondolom, hogy a pandémiás helyzet, nemcsak a fizikiai tereket zárta be előttünk, hanem a lelkünket is.  Nem hiszem hogy az online világ a minimálisnál jobban tudna rajtunk segíteni. Természetesen vannak lehetőségei, de azt hiszem mindenkiben megerősítette azt a gondolatot, hogy mennyire jó az az élet, ami a hétköznapjaink része, illetve mennyire tudjuk magunkat rosszul érezni, ha ezt megvonják tőlünk. Nagyon vártuk már azt az időszakot, amikor kinyithatnak a kapuk, az éttermek, a csoportok, örülök ennek a napnak - mondta el Herczeg Tamás. 

 

Galéria

További programok »

FEL