Nyílt napot tartottak a BSZC Trefort Ágoston szakgimnáziumában

2019. november 15. 14:32 | Hidvégi Dávid

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma beiskolázási nyílt napot szervezett. A rendezvény célja az volt, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok megismerkedjenek az iskolában oktatott szakmákkal.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a Trefort Ágoston szakgimnázium a nyolc tagiskolájuk egyik zászlóshajója. Vlcskó Pál hozzátette: a jövőben a tanulói jogviszony helyett tanulói munkaszerződést köthetnek a szakiskolákat választók.

– A szülők és a pályaválasztás előtt álló tanulók nemcsak az iskolával, hanem a cégekkel is találkozhatnak. Ez is megmutatja, hogy a változást követően a rendszer jobban épít az együttműködésre a munkaerőpiacon – fogalmazott a főigazgató-helyettes.

A Trefort Ágoston szakgimnázium intézményvezetője elmondta: a nyílt napon bemutatják a tanműhelyeiket, illetve cégeket hívnak el, akik betekintést nyújtanak a munkafolyamatokba. Kiss Mihály hozzátette: ezek a vállalkozások ajánlatokat is adnak az érdeklődő diákoknak, akik a szakmai gyakorlatok után állandó alkalmazásba kerülhetnek. Az igazgató kiemelte: jelenleg folyamatban vannak a változások a szakképzésben.

– A parlament előtt van a szakképzési törvény, bízunk benne, hogy hamarosan meg fogják szavazni. Ezt követően jönnek a végrehajtási utasítások, de például egy acéldarabot ugyanúgy kell esztergálni, ahogyan eddig, egy villanyszerelési feladat ugyanaz, ami eddig volt. Tulajdonképpen a szakmák nem változnak, vsizont bízunk benne, hogy a körülmények javulnak – részletezte Kiss Mihály.

A rendezvényen elhangzott, hogy a jövőben a szakgimnáziumok helyét átveszik az ötéves technikumok, amelyek érettségi mellett szakmát is biztosítanak.

Galéria

További programok »

FEL