Nyeregben Békésben – bemutatták Major Gyula legújabb filmjét a moziban

2022. december 1. 11:55 | Csiffáry Zsuzsanna

Szerdán este mutatták be a Nyeregben Békésben című filmet Békéscsabán. A rendezvényen Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Dallos Gyula a Kincsem Nemzeti Lovasprogram megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tartott beszédet. 

A Nyeregben Békésben című film szakmai bemutatóján, Götler Vilmos Békés megyei lovas olimpikon, Krucsó Ferenc mezőhegyesi olimpikon és Rezgő Zoltán világkupa helyezett voltak a díszvendégek. A helyi televíziók a december hónaptól sugározzák a filmet.

A 95 perces film, központi témája a ló. Major Gyula, a film rendezője hangsúlyozta, hogy a ló az ember legrégebbi társa.

–  A film célja, hogy bemutassa az ember és a ló kapcsolatát. Fantasztikus, amikor az ember kapcsolatot teremt ezzel az állattal, és különböző módokon találkozik vele. A történetbem megszólalnak állattartók, tenyésztők, sikeres sportolók, olimpikonok, akiknek valamilyen kötődésük van a négylábúakhoz – mondta el Major Gyula.

Mint megjegyezte: a stresszel teli időszakban érdemes odafigyelni az állat és az ember közti kapcsolat jótékony hatására is. 

– Lóval foglalkozni nagyon jó! Gondoljunk csak bele, hogy ez a jószág mindig is ott volt az emberek életében. Bár napjainkban visszaszorulóban van az állathoz kötődő foglalatoskodás, de egyfajta gondolatváltás is megfigyelhető e területen. Például egyre többen tanítanak lovaglást – tette hozzá a rendező. 

 

 

A behir.hu azt is megtudta a film alkotójától, hogy két és fél évig tartott ennek a munkának az összeállítása. A forgatás kezdete a pandémia kialakulásának idejére tehető, az elhúzódó járvány sokban hátráltatta a film megvalósulását. Mintegy 40 helyszínen játszódnak az események. A Békés megyei helyszíneken kívül Budapesten a Kincsem Parkban és a Nemzeti Vágtán is készültek felvételek. A film elkalauzolja a nézőt megyénk lótenyésztésének bölcsőjébe is, a mezőhegyesi birtokra. Megismerhetjük a tenyésztés kialakulásának kezdetét, a több mint kétszáz éves múltat.

A Nyeregben Békésben a megyében működő neves szabadidő- és lovassport egyesületek tevékenységeit, programjait is bemutatja. Megszólalnak a lótenyésztők, akik a különböző fajtájú lovaik révén a legjobb tenyészeteket vezetik. Felvonul néhány hozzákapcsolódó mesterség, amelyeket a lovassport nem nélkülözhet. Ezenkívül betekintést kaphatunk a néhány település által szervezett lóversenyek programjaiba, életébe. Életükről, sikereikről mesélnek a filmben a Békés megyei lósport kiválóságai, olimpikonok, élsportolók, nagy reménységek. Ellátogathat a néző néhány lovas edzésére, és a filmből azt is megtudhatja, hogyan készülnek fel a sportolók a következő versenyükre.

A Nyeregben Békésben című film kiadója a BetűNet Média- és Hírügynökség Kft. Rendezője Major Gyula, operatőr ifj. Major Gyula. Producer Gyurkó Dániel. Szerkesztője és szakmai munkatársa Szabó Zsuzsa. A film létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Lovassport Szövetség is támogatta (melynek elnöke, Lázár Vilmos levélben köszöntötte a megjelenteket).

Gyurkó Dániel az eseményen megosztotta a nézőkkel, hogy a családjukban nagy jelentősége van a lovaknak. 

– Az unokám kezdetben alig akart megszólalni, ezért úgy gondoltuk, hogy beíratjuk lovaglásra, hogy picit feloldódjon. Azóta szinte alig bír csöndben maradni – jegyezte meg. 

A rendezvényen Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke továbbította Herczeg Tamás országgyűlési képviselő jókívánságait is. További programok »

FEL