November 29-én ismét Angyalok szárnyalása gála a Jókai színházban

2021. november 16. 15:22 | Mikóczy Erika

Ha a járvány nem szól közbe, november 29-én ismét lesz Angyalok szárnyalása gála, a Békéscsabai Jókai Színházban és Degré utcai lakóotthonban már javában zajlanak az előkészületek. Tarsoly Krisztát, a rendezvény megálmodóját a 7.Tv Aktuális című műsorában Vári Bianka műsorvezető kérdezte a részletekről.

– Tizedik alkalommal lesz Angyalok szárnyalása a színház művészeinek és a Degré utcai lakóotthon fitaljainak közreműködésével. Hogyan találtak egymásra annak idején?

– Több mint 15 éve találkoztunk a lakóotthon színházba járó, színházszerető fiataljaival, akik kíváncsiak voltak arra, hogy mi zajlik a kulisszák mögött. Elmentünk hozzájuk egy beszélgetésre, ahol a színházról, az ott zajló háttérmunkáról is meséltünk. Ez az alkalom olyan jól sikerült, hogy utána többször is találkoztunk, és alakult egy kis színjátszó kör is. Volt egy fotókiállításuk akkoriban a munkáikkal, erre már közös műsorral készültünk. A kiállítást több helyen is bemutatták, így a műsort is többször előadhattuk a megnyitókon. Egy idő után mertünk egy nagyot álmodni, és ennek eredménye lett több mint tíz évvel ezelőtt az első gála, rengeteg ember szeretetének és munkájának gyümölcseként. Hálásak és boldogok vagyunk, hogy megszülethetett az Angyalok szárnyalása, amely mögé teljes mellszélességgel odaállt a színház.

 

– Sok helyen vannak jótékonysági rendezvények a gyermekekért, fiatalokért. Az Angyalok szárnyalása is erről szól, viszont ott az érintetteket bevonva jön létre egy különleges program. Hogyan fogadják ezt a szereplő fiatalok?

– Nagyon boldogok, most is alig várják már a gálát! Minden reggelt azzal kezdenek, hogy megnézik, milyen produkcióban vannak benne és mikor vannak a próbák. A mi lelkünket is simogatja, hogy velük együtt valamit közösen hozhatunk létre. Közös a konferálás, és minden produkció úgy áll össze, hogy abban a színházból és a lakóotthonból is vannak szereplők.

 

 

– Mivel készülnek a mostani, november 29-ei rendezvényre?

– Mivel ez lesz a jubileumi, tizedik Angyalok szárnyalása, arra gondoltunk, hogy meghívjuk a korábbi évek díszvendégeit, akik el is fogadták a meghívásunkat, és itt lesznek velünk a gálán. A díszvendégeinkkel minden évben voltak közös produkcióink, most a köré építettük a gálát, hogy közösen minél többet legyünk együtt a színpadon.

 

– A jótékonysági gála bevételét idén mire fordítják majd?  

– Mindig a lakóotthonban levők életminőségének a javítása a cél, hogy mikor, mire költik a befolyó összeget, az attól függ, hogy éppen mire van szükség.

 

–  Tavaly a járványhelyzet miatt csak online formában lehetett egy rövid műsor. Van-e tervük arra az esetre, ha esetleg most is szigorítás lenne a rendezvény idején?

– Ha akkor éppen szigorítás lesz, elhalasztjuk a gálaestet, mert mindenképpen szeretnénk élőben megtartani. Amikor ennyi ember, ennyi nagyszerű energia összeadódik, akkor azt mindenképpen élőben szeretnénk a nézők elé tárni. Javában zajlanak a próbák, a fiatalok nagyon lelkesek, nagyon élvezik ezt, így inkább kivárjuk, amíg élőben rendezhetjük meg a gálát.

 

–  A színház és a gyermekotthon részéről is komoly felkészülés előzi meg a gálát. Jelen körülmények között hogyan tudják ezt megoldani?

– Nagyon sokat és nagy odaadással segítenek a lakóotthon nevelői és segítői. Kijárnak a művészek is, akik pedig az adott, kisebb csoporttal találkoznak. A közös munka eredményeként, így áll össze a gála.

 

– A résztvevő fiataloknak életre szóló élmény lehet, hogy szerepelnek a színházban. Mennyire látszik ez rajtuk?

– Nagyon lelkesek, és abból is látszik, mennyire szeretik, hogy mindig megkérdezik: ugye lesz jövőre is? A közös munkának nagy ajándéka, hogy nem csak ők, hanem mi, mindannyian nagyon sokat kapunk a próbáktól és a gálától, ami egy igazi örömünnep. További hozadéka a gáláknak, hogy vannak, akik a közös fellépés óta is tartják a kapcsolatot a lakóotthon fiataljaival. Jó érzés látni, hogy például egy általános iskolásokból álló énekkar tagjai és a fiatalok azóta is keresik egymást.  

További programok »

Kultúra

Fák, virágok, lepkék – puzzle képkiállítás a Lencsésin

Húsz darab, különböző méretű kirakóból összeállított képet tekinthetnek meg az érdeklődők hétfőtől, a Lencsési Közösségi Házban. A Természet, emberek, épületek című tárlat legkisebb képe száz, a legnagyobb képe háromezer darabos.
15:17
FEL