Növekszik a mézfogyasztás hazánkban, de elmarad az uniós átlagtól

Kiszorultak a hazai piacról a mézhamisítók a hatósággal való együttműködésnek köszönhetően – állítja a méhészszakma. A fogyasztás növekvő népszerűsége elől így elvileg elhárult az akadály, bátran lehetne vásárolni az itthoni termékeket, a statisztikák szerint azonban hiába duplázódott meg hét év alatt a magyarországi mézfogyasztás, az még mindig messze elmarad az uniós átlagtól.

Teába, süteménybe, vagy akár reggelente egy kiskanállal is szívesen fogyasztja a mézet Bódi Sándorné, aki rendszeresen vásárol belőle a békéscsabai piacon. Azt mondja, az egész családjuk előnyben részesíti a mézet a cukorral szemben, erre pedig szívesen áldoznak is. Nem számolja, hogy mennyit költ rá évente, mert úgy gondolja, az egészségéért tesz a rendszeres mézfogyasztással

Bár a vásárlók többsége az olcsóbb vegyes mézet keresi, a termelők tapasztalatai szerint egyre nagyobb a kereslet a minőségi termékek iránt is. Zsibrita Pálné, a Berényi Méz értékesítője elmondta: a repceméz, ami egyre inkább feljövőben van, a gyomorsav-túltermelés miatt egyre többen fogyasztják. Sokan nem ismerték, de most már egyre inkább ezt is viszik.

Annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a különféle mézeket, a méhészek olyan kampányokat folytatnak, mint például a mézes reggeli, itt az óvodás és kisiskolás gyermekeknek nem csak kóstolót adnak a természetes édességből, de a méhekkel kapcsolatos munkaeszközöket is kipróbálhatják. A minden évben, november közepén megtartott esemény célja, hogy olyan generáció nőjön fel, amely a jelenlegi átlag évi 70 dekagramm fejenkénti fogyasztás elérje, vagy legalább megközelítse a Nyugat-európai szintet. Ez a szám az Európai Unióban ugyanis évente 1,7 kilogram.

Megosztás:

Címke: , , ,