Legyen minden nap mézes nap! 

2018. november 17. 11:49 | Horváth Szabolcs

Ezzel a céllal indult el ebben az évben is a Mézes reggeli elnevezésű országos kezdeményezés. A méhész egyesületek képviselői ebben a hónapban ötszáz intézménybe látogatnak el és 150 ezer gyermekhez juttatják el a vitaminban és nyomelemekben gazdag mézet. 

- A méhésznek sokszor megszúrják a kezét, ezért használjuk ezt a bőrkesztyűt, hogy megvédjük magunkat a szúrásoktól - a Gyulavári Óvodában még azt is bemutatták a kicsiknek milyen eszközökkel dolgoznak a méhészek.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

 

A szervezők több programelemmel színesítik a mézes reggeliket azért, hogy a kicsik a méhek és a méhészek munkáját is megismerjék. Persze az egyik leglényegesebb küldetés a méz megszerettetése már óvódás korban. Békés megyében több, mint 10 ezer gyerek kap az idei kiváló mézekből, idén már hetven intézményben.

 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés Megyei Szervezetének tanácsadója kiemelte, hogy ha a legkisebbek is napi rendszerességgel eszik a vitamindús édességet, akkor az az egész méhész társadalomra és a belföldi értékesítésre is jó hatással lesz.

- Az általuk elfogyasztott méz nekünk nagyon fontos. A szüleik által, illetve ha ők is szülőkké válnak, ők is tudják ösztönözni a gyermekeiket a mézfogyasztásra. Ha ez beépül a mindennapi életükbe, akkor ez nemcsak az egészségre, hanem az egész méhészeti ágazatra kihatással lehet - fogalmazott Árgyelán János.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

 

Az intézményvezető szerint az egészségre nevelést már óvodás korban el kell kezdeni.

- A mai világban az egyik legfontosabb kérdés a táplálkozás. Nagyon fontos dolgunk, hogy már ilyen korban utat mutassunk a gyerekeknek. Mi az egészséges étel, mi az amit nap, mint nap fogyasztani kell és ezek közé tartozik a méz - emelte ki Becseiné Lock Gabriella.

A cél megvalósulni látszik. Egyre többen szeretik meg a gyerekek közül a méhek remekművét, amit még ebben a hónapban több száz intézmény óvodásai és iskolásai kóstolhatnak meg.

 

További programok »

Itthon

Nem magas az ózonkoncentráció Békés megyében

Továbbra is sok településen magas az ózonkoncentráció - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adataiból. A tisztifőorvosi Facebook-oldalon korábban azt írták: nyáron a déli, kora délutáni órákban a koncentráció jellemzően magas, emiatt a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.
16:13
FEL