Nőtt a férfiak gyermekvállalási kedve

2020. június 30. 14:45 | D. Nagy Bence

Szakértők szerint azok a fiatalok, akiknek jó viszonyuk volt az édesapjukkal, 80 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek boldog felnőttek, mint akiknek nem.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) felmérése szerint nőtt a férfiak gyermekvállalási kedve.  Az intézet statisztikai kimutatása szerint az elmúlt tíz évben csupán egy évvel nőtt az apák átlagéletkora. A korosztályi eloszlásban is változás történt: a 35 év alatti édesapák száma húsz százalékkal csökkent, a 40 év felettieké pedig megduplázódott.

A KINCS a családvédelmi akcióterv bevezetését követően saját felmérést készített, amely szerint több férfi szeretne kettő vagy három gyermeket, mint nő. A felmérés leírja, hogy Magyarországon többségében a kétkeresős családmodell érvényesül, de továbbra is a férféiaktól várják el elsősorban a megélhetés biztosítását. Azok a fiatalok, akiknek jó viszonyuk volt az édesapjukkal, 80 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek boldog felnőttek, mint akiknek nem. A családjuk életében aktívan részt vevő férfiaknak négyszer nagyobb esélyük van a hosszabb életre, olvasható az intézet tanulmányában.

 

Szőke Péter hamarosan kétszeres apuka lesz.

 

A gyermekvállalással kapcsolatban egy fiatal békéscsabai édesapát is megkérdeztünk.

- Feleségemmel nagyon szeretjük a gyermekeket, többször dolgoztunk gyerekek között, így nem volt kérdés, hogy mi is szeretnénk - mondta el a behir.hu kérdésére a harmincas évei elején járó Szőke Péter. Mint mondta, éppen második gyermeküket várják, az újabb gyermekvállalás pedig egyikük számára sem volt kérdéses, mindketten két-két gyermekes családban nőttek fel.

- Abszolút preferáljuk a nagy családot, így lehet, hogy nem állunk meg a második gyermekünk megszületése után sem. Bár a társadalomnak csak egy szűk csoportja a család, de a legfontosabb - hangsúlyozta a fiatalember. Hozzátette, hogy a gyermekvállalás örömével lehet, hogy nem azonnal szembesül az ember, de az ember életéhez hosszú távon csak hozzátesz.

 

További programok »

FEL