Nevezetes emberek világtérképe – kit találunk Békés vármegyében

2024. április 2. 16:35 | Bere Mátyás

A térképre még rá sem közelítve Neumann János neve tündököl Magyarország határain belül, kicsit közelebbről szemügyre véve pedig Báthory Erzsébet, Horthy Miklós, Kodály Zoltán, Nagy Imre és Petőfi Sándor nevei bukkannak fel azon a térképen, mely a híres magyarokat listázza. Na de mit lelünk a békési megyehatáron belül? Ezt néztük meg.

Topi Tjukanov, a Mapbox munkatársa készítette azt a térképet, amelyen egy-egy városhoz vagy földrajzi helyhez egy ott született nevezetes személy tartozik. A térképet Topi a Morgane Laouenan és munkatársai adatait felhasználva készítette, forrásként pedig a Wikipedia és a Wikidata adatait jelölte meg.

 

Kép forrása: tjukanovt.github.io/notable-people

 

Északról haladva Bucsa és Ecsegfalva a térképen nem kapott nevezetes személyt, de Füzesgyarmatnál megtaláljuk Lázár Gyula labdarúgó edző nevét, onnan délre, Szeghalmon az autóversenyző Szisz Ferenc bukkan fel. Körösladány Wenckheim Bélával gazdagította a történelmet, aki I. Ferenc József uralkodása alatt volt a Magyar Királyság miniszterelnöke. Vésztőn pedig felfedezzük a cigány származású József Attila-díjas magyar írót, Lakatos Menyhértet, aki a roma élet egyik fontos alakja.

Békéscsabához közeledve Mezőberényben született Orlai Petrich Soma, aki a nemrég bemutatott Most vagy soha! című film egyik díszlet és jelmeztervezője is lehetne, de a festményei fontos részét alkották a film háttérmunkájának, tervezésének. Kerülgetve a forró kását, Gyulán Krasznahorkai László magyar író és forgatókönyvíró, Újkígyóson Piros László kommunista politikus és belügyminiszter, Békéshez pedig Varjú Vilmos olimpiai bronzérmes súlylökő köthető – mutatja a térkép.

A szerkesztőségben Békéscsabára Mihalik Enikő, Suhajda Szilárd és Ónodi Henrietta neveit tippeltük legtöbben, de elhangzottak még híres csabai festők nevei is, ezzel szemben a városunk az olimpiai bajnok labdarúgót, nemzetközi labdarúgó-játékvezetőt, ellenőrt és sportvezetőt kapta, a Jaminában született Palotai Károlyt, aki az 1964-es tokiói olimpián a magyar csapat kapitányaként lett olimpiai bajnok.

Többek között a megye déli részén találjuk a medgyesegyházi származású polihisztor, Schéner Mihály (akinek emlékére tavaly 100 születésnapja alkalmából egy egész emlékévet szenteltek Békéscsabán), a tótkomlósi születésű író, Závada Pál nevét, továbbá Mezőhegyesnél Pfiffner Paulina magyar katona, honvéd hadnagyot, aki Bem tábornok idején harcolt Besztercén. Bátor tettei következtében többször megsérült, de élete végét Gyulán lelte, ahol egy laktanyában fegyverhez jutott, majd véget vetett életének.


Van segítség! Ha úgy érzi, Önnek vagy környezetében élőnek segítségre van szüksége, akkor hívja az ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálatot a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon vagy keresse fel az ezen a linken található honlapot!


Kép forrása: tjukanovt.github.io/notable-people

 

A többi érdekesség pedig a térképen rejlik, kiderül például, hogy Freddie Mercury Zanzibáron, Barack Obama pedig Honolulun született.

További programok »

FEL