November eleje és december vége között javában zajlik a munka az egyik orosházi központú, kézműves fagylaltot és a téli időszakban kézműves szaloncukrot készítő műhelyben. Év végén átlagosan összesen 400 kg különböző ízű szaloncukrot készítenek ebben a manufaktúrában, ahol a munkát néhány éve egy csokoládé temperáló készülék könnyíti meg. Az édességek java még így is kézzel készül, hiszen minden tölteléket helyben, a legjobb minőségű alapanyagokból főznek. Idén 21 féle szaloncukorból választhattak a vásárlók, de a vállalkozás tulajdonosai már a jövő évre is készülnek és újdonságokkal kísérleteznek. Csizmadia Szabolcs mestercukrász egy régebben népszerű tölteléket szeretne újköntösben a jövő évi karácsonyfa alá tenni.
Ez a kézműves szaloncukor-készítő manufaktúra egy, kettő és négy ízű szaloncukrokat is készít, utóbbi a prémium kategória. Erre a tulajdonosok szerint egyrészt a vásárlói érdeklődés, másrészt a szakmai kihívás miatt is szükség van. Természetesen, mint minden kézműves terméké, ennek az ára is jóval magasabb, mint a nagyobb üzletekben kapható szaloncukroké.
– Az árakat egyrész az alapanyag ára határozza meg, ami sosem olcsó, hiszen nagyon magas minőségű alapanyagokkal dolgozunk. Másrészt ez tényleg kézműves, kisüzemi gyártás, tehát nem gépsorral készül. Igaz most már van egy csomagológépünk és temperáló gépünk, ami segít minket, de mi főzzük bele a krémeket. A prémium szaloncukor készítése nekünk is egy szakmai kihívás, hiszen változatos textúra van benne, és több íz, nagyon szeretünk vele dolgozni – emelte ki a Hóvirág Fagylaltbár tulajdonosa. Asztalos Nóra hozzátette: mindig vannak új vásárlók, de az évek alatt kialakult egy olyan stabil törzsvásárlói kör – főleg azokon a településeken, ahol üzlettel is jelen vannak –, amelyre minden év végén számíthatnak. Nekik és egy-egy nagyobb megrendelésnek köszönhetően fokozatosan fejleszteni is tudják a vállalkozásukat, így erre a szezonra már egy közel 40 éves csomagológépet is be tudtak szerezni.
A manufaktúra tulajdonosa elmondta, hogy mivel szezonális terméket állítanak elő, amelynek a felhasznált alapanyagok miatt viszonylag rövid a szavatossági ideje, ha december 23-a után marad termékük, azt minden esetben adományként ajánlják fel.