Hagyományos vagy kézműves szaloncukor?

2019. december 22. 14:25 | Papp Ádám Sándor

A karácsonyt megelőző időszakban nemcsak ajándékot és fenyőfát keresnek a vásárlók, hanem a legnépszerűbb ünnepi desszertet, a szaloncukrot is.

A legkülönbözőbb ízű és minőségű szaloncukrok közül válogathatnak a vevők karácsony előtt a békéscsabai piacon. A legfrissebb felmérés szerint a magyar háztartásokban általában egy kilogramm szaloncukor fogy el az ünnepi időszakban.

– Ajándékba szoktunk venni legtöbbször, de otthonra is fél kilónyit körül-belül. Próbálunk egészségtudatosan étkezni, de az ünnepek ideje alatt megkóstoljuk a szaloncukrokat. Szoktam válogatni, hogy új ízeket ismerjünk meg, mert rengeteg féle van – árulta el a behir.hu kérdésére Bohus Andrásné.

A vásárlók több mint fele a zselés ízt választja. Egy kilogramm szaloncukor már 800 forinttól is kapható, a prémium kategóriájúak ára dobozonként elérheti a 3000 forintot, de kilogrammonként akár a 10 ezer forintos árat is. Ez annak tudható be, hogy minél jobb minőségű a termék, annál magasabb az ára.

A kézműves termékek kedvelői már a megye több településén is megtalálhatják a számukra megfelelő karácsonyi desszertet, hiszen több kézműves cukrászda, vagy csokoládébolt is készít szaloncukrot a téli időszakban.

Az egyik orosházi, kézműves cukrászüzemben korábban a szaloncukrok csokoládébevonatát kézzel, egyesével készítették. Ez idén megváltozott, hiszen a vállalkozás egy pályázat segítségével egy csokoládétemperáló gépet és egy mártóasztalt szerzett be, amellyel gyorsabban és hatékonyabban tudják elkészíteni az édességet – árulta el az üzem tulajdonosa.

 

A csokoládétemperáló gép szegítségével kapja a szaloncukor a roppanós csokoládébevonatot. Fotó: Kugyelka Attila

A csokoládétemperáló gép szegítségével kapja a szaloncukor a roppanós csokoládébevonatot. Fotó: Kugyelka Attila

 

Az általuk készített desszertekbe azok a minőségi alapanyagok kerülnek, amelyekről a termék a nevét kapta - emelte ki az üzem tulajdonosa. Asztalos Nóra kiemelte: nagyon fontos az is hogy megfelelő odafigyeléssel és szeretettel készüljön el az édesség.

– Úgy veszem észre, hogy egyre nagyobb a piac és egyre többen keresik a kézműves termékeket, mert elegük van a tömeggyártott termékekből. Inkább keresik azokat, amelyek szívvel-lélekkel és igazán jó alapanyagokból készülnek – fogalmazott Asztalos Nóra, a Hóvirág Fagylaltbolt tulajdonosa.

A tulajdonos hozzátette: jelenleg 16 féle kézműves szaloncukrot készítenek, amelyből 3 teljesen cukormentes. Az elkészült édességet saját maguk csomagolják és forgalmazzák üzleteikben. A minőségi alapanyagok, a különleges receptek és az elkészítésre fordított idő miatt a kézműves termékek kilónkénti ára 9000 forint körül alakul idén.

További programok »

FEL