Paprika, paradicsom, sárgarépa – csak néhány olyan zöldségféle, amelyet már frissen, magyar termelőktől is meg lehet vásárolni a piacon vagy a boltokban. A behir.hu által megkérdezett vásárlók többsége, ha csak lehet, akkor a magyar termékeket részesítik előnyben az import árukkal szemben.
A jelenleg kapható friss, hajtatott zöldségek egyelőre a melegházakból kerülnek ki, azonban a jó idő beköszöntével a fűtetlen fóliasátrakban is elindult a munka. Ebben a Békéscsaba környéki fóliaházban többféle paprikát termesztenek. Kígyósi Ferenc elmondta, a fogyasztók és a termelők számára is egyre fontosabb, hogy a magyar zöldségfélék minél egészségesebbek legyenek.
– A magyar termelők lényegesen jobban korlátozva vannak, valamint az ellenőrzés is szigorúbb, mint egy külföldi termelő esetében, ezért jóval kevesebb növényvédőszert használhatunk, de igazándiból Magyarországon elterjedt a biológiai növényvédelem, így 10 termelőből 9 már hasznos bogarakkal próbál védekezni a kártevők ellen – fogalmazott.
A gazdálkodó hozzátette, hogy mivel nemrég lehetett csak kiültetni a palántákát, így a termésre pár hetet még várni kell. Az itt termelt paprikák tömegesen júniusban kerülnek majd a boltok polcaira.