Nemzetközi szlovák evangélikus találkozó Békéscsabán

2016. július 6. 17:36 | Zsíros András

Szerbia, Horvátország, Románia, Csehország és Magyarország. Ezekben az országokban is jelentős számú szlovák nemzetiség él, akik evangélikus hovatartozásukat ünneplik ezekben a napokban Békéscsabán. Az ötödik alkalommal megtartott Szlovák Evangélikus Egyházi Napokon közel kétezren vesznek részt.

Sorra érkeztek szerdán a szlovák feliratú buszok Békéscsabára a résztvevőkkel, akik a péntekig tartó találkozóra igyekeztek. A kétévente megtartott összejövetel magyarországi helyszíne nem véletlen: a megyeszékhely a szlovák ajkú evangélikusság egyik hazai fellegvárának számít, ahol máig ápolják a nemzetiségi hagyományokat. Gáncs Péter elmondta, szlovák nyelvoktatás folyik például több evangélikus óvodában, iskolában is, Békéscsabán pedig még rendszeresen tartanak szlovák nyelvű istentiszteleteket is. „Szokták mondani, hogy igazán jól az anyanyelvén tud az ember imádkozni” – tette hozzá a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

A találkozó első napján Európa számos országának egyházi vezetői ültek egy asztalhoz, hogy egymás szolgálatának segítésére együttműködési megállapodást kössenek. A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Szlovák Lelkészi Szolgálatának lelkészétől, Gulácsiné Fabulya Hildától megtudtuk, ez olyan konkrét segítséget jelent, mint amikor például Szlovákiából kaptak a szlovák iskolában folyó hittanoktatáshoz szlovák nyelvű hittankönyveket.

Az együttműködés gondolata hosszú ideje formálódott az egyes országok között. „Négy évvel ezelőtt találkozott a szlovákiai evangélikus egyház a határaikon túl, Szerbiában Horvátországban, Csehországban, Romániában és Magyarországon élő szlovák származású hívőkkel, és akkor született meg ez a gondolat, ez a döntés, hogy jó lenne összefogni, együtt dolgozni, és egymás munkáját segíteni. Valójában egy négyéves előkészítő munka előzte meg a mai ünnepélyes aláírást” – fogalmazott  Mgr. PhDr. Miloš Klátik, a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház egyetemes püspöke.

A találkozó csütörtökön a gyülekezetek bemutatkozásával folytatódik.

FEL