Folytatódott a szlovák evangélikus találkozó Békéscsabán

2016. július 8. 12:00 | Zsíros András

Ünnepi istentisztelettel folytatódott Békéscsabán az ötödik alkalommal megtartott Szlovák Evangélikus Egyházi Napok programja. A zsúfolásig megtelt Evangélikus Nagytemplomban több ezer szlovák ajkú evangélikus hívő gyűlt össze a környező országokból.

Miloš Klátik, a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház egyetemes püspöke hirdetett igét a csütörtökön délelőtt tartott, hagyományos, énekelt liturgiájú szlovák istentiszteleten. ű

A templom délután bemutatkozó programnak adott helyet, ahogy a házigazda magyarok mellett Csehország, Románia, Horvátország és Szerbia gyülekezetei adtak ízelítőt mindennapjaikból, kultúrájukból. „Nagyon fontos számunkra a szlovákság, mindennapi életünk egyik momentuma. Fontos megemlíteni, hogy a mai Romániában is, de a történelmi időszakban is az egyház és a szlovák iskoláink voltak megtartó erői nemzetiségi hovatartozásunknak” – fogalmazott Juraj Dušan Vanko, a Nagylaki Szlovák Evangélikus Egyházközség lelkésze, aki a gyülekezet énekkarával és hitvalló közösségével érkezett Békéscsabára.

A délután hátralévő részében egyházzenei koncertekre, színházi előadásra és kötetlen találkozásra, városnézésre is lehetősége volt a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

FEL