Nemezből alkottak mesés figurákat a Napsugár óvodapedagógusai

2023. június 9. 16:10 | Varga Diána

Nemezfigurákból nyílt kiállítás a Lencsési Óvoda Napsugár tagóvodájában pénteken délután. Az alkotásokat az intézmény óvodapedagógusai készítették egy pályázat segítségével.

Erdeiné Gergely Emőke intézményvezető a kiállításmegnyitón ismertette: 2022 nyarán adtak be pályázatot a Nemzeti Művelődési Intézet „Aszakkör” felhívására, melynek részeként öt óvodapedagógus számára biztosítottak részvételi lehetőséget egy szakkörvezetői tanfolyamon. Ennek részeként a nevelőközösség a nemezelés mesterségét sajátította el.

– Számunkra is ismeretlen volt ez a terület, legalább annyira, mint amikor a szülők először hozzák óvodába a gyerkőcöket, vagy a kicsik először ismerkednek meg például az énektevékenységgel, egy új rajzolási technikával. Mi is izgultunk, de megszereztük a nemezeléshez szükséges tudást, és megszülettek azok a népművészeti alkotások, amelyeket kiállítottunk – fogalmazott az intézményvezető, aki hozzátette: ez a technika illeszkedik az országos óvodai nevelési alapprogramhoz, így saját pedagógiai programjukhoz is csatolják majd. A tervek szerint a következő nevelési évtől már a gyermekek is részt vesznek az alkotómunkában.

– Általában akkor, amikor az óvodába érkezünk, a gyerekek alkotásait csodálhatjuk meg. Sokat emlegetjük a hagyományápolást, amelyet nem ápolni kell (mert nem beteg) és nem is őrizni (hiszen nem rab), hanem megélni, magunkat folyamatosan művelni – fogalmazott a rendezvényen Varga Tamás. – Az óvodapedagógusok is ezt fogadták meg, hiszen a Nemzeti Művelődési Intézmény szakmai segítségével, lehetőségeivel élve alkottak csodákat. Ez a pedagógiai programba beépülve, színesítve szolgálja majd a gyerekeket, közösséget kovácsol, hiszen túl a napi munkán, egy kis plusz örömforrást szerez a pedagógusoknak – hangsúlyozta az alpolgármester.

További programok »

FEL