Németh Szilárd: A honvédség segítő kezet nyújt a munkanélkülieknek

2020. május 23. 14:28 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese ismertette a speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat biztosította lehetőségeket és azt, hogy milyen feltételekkel lehet a szolgálatra jelentkezni. Németh Szilárd úgy fogalmazott: a honvédség segítő kezet nyújt azoknak, akik a koronavírus járvány következtében veszítették el munkahelyüket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ismertette az elmúlt 24 óra adatait az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. Gál Kristóf elmondta, – ahogy arról korábban beszámoltunk – hogy az igazoltan fertőzöttek száma 3713 főre emelkedett, és elhunyt hat idős, egyéb krónikus betegségben is szenvedő új koronavírus fertőzött, így az elhunytak száma 482 fő. A szóvivő hozzátette: a gyógyultak 1655-en vannak, míg az aktív fertőzöttek száma 1576-ra csökkent, közülük 462 beteget ápolnak kórházban és jelenleg 21-en vannak lélegeztető gépen.

 

Kiemelt szerep jutott a honvédségnek a védekezésben

 

Ezt követően a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese tartott tájékoztatót. Németh Szilárd kiemelte: abban, hogy Magyarország megnyerte a vírussal szembeni védekezés első szakaszát kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepe volt a honvédségnek is. Mint mondta: a határvédelmi, járőrözési és őrzés-védelmi feladatokon túl, a Magyar Honvédség egyedülálló biológiai mentesítő képességével már több mint 990 idősotthon-fertőtlenítés és vírusmentesítését hajtotta végre. A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: a honvédelmi irányító törzsek 105 helyen felügyelik a lakosság és a gazdaság ellátásában nélkülözhetetlen, úgynevezett létfontosságú vállalatokat és a kritikus infrastruktúrát. 13 megyében, ötvenegy kórház élén szolgálja honvédtiszt, mint kórházparancsnok a járványügyi készültség fenntartását.

Kiemelte: a járványügyi védekezés második szakaszában az állami munkahelyteremtéssel az élet újraindítását szolgáló lépéseket is meg kell tenniük. Idézte Orbán Viktor miniszterelnököt, miszerint annyi munkahelyet fognak teremteni, amennyit a vírus elpusztított, ezért a miniszterelnök azt az utasítást adta a pénzügyminiszternek és a belügyminiszternek, hogy duplázzák meg a közfoglalkoztatottak számát. Németh Szilárd arról tájékoztatott, hogy az állami cégek új feladatokat kaptak, amelyekre új embereket tudnak időleges szerződéssel felvenni, így 200 ezer közfoglalkoztatottnak tud munkát biztosít az állam, a jelenlegi kevesebb mint 100 ezer helyet.

 

Munkahelyeket kínál a hadsereg

 

A miniszterhelyettes ezzel együtt bejelentette: a hadsereg megkezdte az intenzívebb toborzást, így a honvédség segítő kezet nyújt azoknak, akik a koronavírus járvány következtében veszítették el munkahelyüket. Mint mondta: speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatra várják őket. Az ország 25 helyszínén azok a 18 és 50 év közötti állampolgárok szolgálhatnak speciális önkéntes tartalékos katonaként, akik elveszítették a munkájukat és vállalnak egy hat hónapos kiképzést. 25 település kijelölése úgy történt meg, hogy a jelentkező bejáró katonaként a lakóhelyéhez minél közelebb tudjon a kiképzési lehetőséggel élni. A toborzó irodáknál és a megyei kormányhivataloknál lehet jelentkezni. A felvételhez erkölcsi bizonyítvány és egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.

Németh Szilárd elmondta, hogy a hat hónapos kiképzés alaki, harcászati, szolgálatiszabályzat-ismereti, tereptani, egészségügyi, híradós és lőkiképzésből áll. Mindez napi nyolc órában, a szokásos munkaidő szerint – a szombat, a vasárnap és az ünnepnapok – szabad és munkaszüneti napok. A kiképzés idejére havi bruttó 161 ezer forint illetmény, térítésmentes étkezés, egészségügyi és ruházati ellátás, illetve utazási költségtérítés is jár. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: a kiképzés katonai eskütétellel ér véget, a félév letelte után a kiképzett önkéntes tartalékosok minden megkötöttség nélkül visszatérhet a polgáriéletbe, korábbi munkahelyére, vagy a kiképzést további hat hónapra meghosszabbíthatja. Úgy fogalmazott: a honvédség szeretné a legfelkészültebb, a legelkötelezettebb önkénteseket megtartani, ezért nekik hivatásos vagy szerződéses katona életpályát ajánlanak.

 

Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

 

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kiemelte: tovább nőtt a gyógyult állampolgárok száma. Lakatos Tibor rendőr ezredes kiemelte: fontos, hogy a magyarországi járvány terjedésének időszakában most első alkalommal a gyógyultak száma meghaladja az aktív fertőzött betegek számát.

 

Zavartalan a határforgalom  

 

Ezt követően arról tájékoztatott, hogy a határátkelőhelyeken mindenhol kiegyensúlyozott és nyugodt a forgalom, emellett egy pénteki döntés értelmében további öt román-magyar határátkelőhelyen lehet belépni az országban úgy, hogy a tranzitforgalom belép a Csengersima, Gyula, Vállaj, Nyírábrány és Battonya határátkelőhelyek egyikén. Hozzátette: a hatóság a várhatóan a jövő héten további határátkelőhelyeket nyit meg a tranzitforgalom számára. Lakatos Tibor kiemelte: új szabályként a magyar állampolgárok Ausztria irányából beléphetnek úgy az országba, hogy egy négy napnál nem régebbi úgynevezett molekuláris biológiai vizsgálat negatív eredményéről mutatnak be igazolást.

 

Egyre többen használják a hatósági házikarantén-ellenőrző elektronikus alkalmazás

 

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hangsúlyozta: immár 1230 regisztráció történt és 948 az aktív felhasználók száma a hatósági házi karantén ellenőrző elektronikus alkalmazásban. Emellett tovább nőtt a beküldött egészségügyi kérdőívek száma, ami így már 911. Lakatos Tibor hozzátette: eddig összesen csak 239 esetben volt szükség arra, hogy a rendőrség munkatársai az automatikus elektronikus ellenőrzéseket követően a helyszínen győződjenek meg arról, hogy valaki követett el szabálysértést a hatósági házi karantén szabályai betartása a kapcsolatosan. Mint mondta: így sokkal hatékonyabban és a hatósági házi karanténban lévő személyek magánéletének maximális tiszteletben tartásával tudják ellenőrizni a szabályok betartását.

 

Újabb hatékonynak bizonyuló gyógyszert vontak be a kezelésbe hazánkban

 

A Szent László Kórház infektológus főorvosa elmondta, hogy Magyarországon jelenleg a koronavírus-fertőzés kezelésében a korábban más betegségek ellen hatásos gyógyszereket, vírusellenes gyógyszereket, biológiai terápiákat és a plazmaterápiát alkalmazzák, amelyek rendkívül hasznosnak bizonyulnak a betegek kezelésében. Szlávik János kiemelte: újabban hazánkban is elérhető egy 2014-ben Japánban az influenza ellen törzskönyvezett gyógyszer, a favipiravir. Hangsúlyozta: ez egy a közepesen súlyos betegek számára hatékony gyógyszer, ami úgy tűnik, hogy jelentősen csökkenti a betegség lefolyását. Mint mondta: hamarabb tűnik el a vírus a szervezetből és különösen mellékhatása nincsen, ez azt jelenti, hogy összességében megakadályozza, hogy a betegség lefolyása súlyosabb legyen. Az infektológus főorvos szerint a készítmény hátránya, hogy aránylag nagy mennyiségű gyógyszert kell szedni és az, hogy terhesség esetén nem alkalmazható.

 

Bíztató eredmények az oltóanyag kísérletekben

 

Szlávik János arról tájékoztatott, hogy az állatkísérletek eredményei alapján az új koronavírussal fertőzött majmok esetében gyógyulást követően nagyon hosszú ideig nem fertőződtek meg újra. Az infektológus főorvos úgy fogalmazott: rendkívül jó hír az oltóanyag kísérletek számára, mert azt mutatják az eredmények, hogy jó úton járnak, hiszen hogyha az oltóanyagok képesek a szervezetben antitestválaszt kiváltani, akkor az nagy valószínűséggel meg fog minket védeni egy következő fertőzéstől. A szakember hozzátette: jelenleg három olyan oltóanyag-kísérlet van, aminek az eredményei rendkívül biztatóak és valószínűleg a háromból fog az első igazán hatékony oltóanyag létrejönni. Kiemelte: várhatóan már ezen a nyáron milliószámra vagy10 millió számra fognak gyógyszergyárak oltóanyagot előállítani. Mint mondta: ebben az esetben arról van szó, hogy még a tesztek lezajlása előtt óriási mennyiségben halmoznak fel oltóanyagokat, és amennyiben a tesztek pozitív eredménnyel zárulnak, akkor azonnal óriási mennyiségben áll több ország vagy a világ számára a hatékony oltóanyag. Szlávik János ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szakembereknek a vakcina fejlesztés gyorsaságával vigyázniuk kell.

 

További programok »

FEL