Nemcsak látni, hanem látszódni is kell - hívja fel a kerékpárosok figyelmét a rendőrség.

2016. október 9. 16:19 | Laczkó Viktória

A láthatóság fontosságára hívta fel a figyelmet ismét a Megvilágosodás Napjával a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. Nemcsak látni, hanem látszódni is kell – hangoztatják immár tizenkettedik alkalommal. A megvilágosodás napján a megye 9 városában rendőri biztosítás mellett összesen 712-en kerekeztek, mutattak példát. A szervizekbe és üzletekbe pedig 1086-an mentek el azért, hogy tegyenek a biztonságukért, megvásárolják, megjavíttassák a lámpáikat.

Fénymellénnyel, csengővel, prizmákkal felszerelkezve várták a biciklisek a közös felvonulás kezdetét a Megvilágosodás Napján Békéscsabán. Ezen a napon több kerékpárüzletben vásárolhattak kedvezményesen láthatósági eszközöket és a rendőrség 1000 db különböző a láthatóságot biztosító kiegészítőt ajándékozott a kerékpárosoknak. A résztvevők - az elmondásaik alapján - a megmozduláson kívül is figyelnek arra, hogy látszódjanak az utakon.

Szarka Szilvia: - egyre többet figyelünk oda. Tehát tudtuk, hogy kell rá első és hátsólámpa, most már teszünk rá prizmát, ilyen villogó, olyan villogó, fényvisszaverős matrica. Mi többet járunk autóval és tudjuk, hogy nem lehet látni a bicikliseket, úgyhogy ezért díszítjük ki magunkat. Egy másik résztvevő, Kovács Zsuzsa is figyel a biztonságát szolgáló eszközök használatára: - autóvezetés közben nagyon kellemetlen azt látni, hogy valaki hirtelen előbukkan mert nem látható. De egyébként a Mozdulj meg! csapatában vagyok, és ott ezzel kiemelten foglalkozunk, és a közénk jövő gyerekeknek ezeket oktatgatjuk.

Békés megyében az országos átlaghoz képest a kerékpáros balesetek száma több mint a duplája. Ebben az évben a tavalyi évhez képest a kerékpárosok több balesetet okoztak az első kilenc hónapban, mint tavaly ilyenkor – közölte Hudák Pál r. ezredes. Aki azt is hozzátette: a megyében közel 400 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, ennek a háromnegyedét a személygépkocsi vezetők és a biciklisek okozták. 

- Ez az kör, ez az a célcsport, amivel a baleset-megelőzés területén a közlekedési ellenőrzések területén, mint rendőrök, akik ezzel foglalkoznak szeretnénk minél többet odafigyelni, tenni, ellenőrizni. Változatlanul mondom: mindezt annak érőkében, hogy minél kevesebben sérüljenek vagy haljanak meg az útjainkon - fogalmazott Hudák Pál r. ezredes a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke. 

A megvilágosodás napján a megye 9 városában rendőri biztosítás mellett összesen 712-en kerekeztek, mutattak példát.

FEL