Megvilágosodtak és látszódtak – Békéscsabán több mint 160-an kerékpároztak

Látni és látszódni – a Megvilágosodás napját 13. alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság pénteken. A rendezvény célja az volt, hogy felhívja a kerékpárosok figyelmét a láthatóság fontosságára.

Az egyik belvárosi áruház parkolójában gyülekeztek és várakoztak a kerékpárosok. A Megvilágosodás napja alkalmából ugyanis az esti órákban egy példamutató és figyelemfelhívó kerékpározással zárták az egész napos akciót.

– Nagyon szeretek biciklizni, egyébként is kerékpárral járok. Jó, hogy ki vannak világítva a biciklisek, ez fontos, viszont ilyenkor azért többen ki vannak világítva, mint egyébként a hétköznapokon – mondta Giricz Imréné, aki örömmel vett részt a kezdeményezésben.

A kerékpárosok elmondták, nem egyszerű a dolguk az utakon. Ezeknek az akcióknak köszönhetően viszont kicsit jobban felfigyelnek rájuk.

– Egyáltalán nem egyszerű a kerékpárosok dolga. Úgy érzem, hogy nem vigyáznak kellőképpen ránk, már csak ezért is örülök ennek a programnak. Itt sok mindenről  szó esik, és fölhívják a figyelmünket pár dologra, de beszélnek arról is, hogy jobban kellene odafigyelni ránk, mert gyengébbek vagyunk, mint egy autó – jegyezte meg Liptákné Bezerédi Mária.

A Megvilágosodás napja program 2001-ben indult el azért, hogy felhívja a kerékpárosok figyelmét a láthatóság fontosságára. Hudák Pál rendőr ezredes kiemelte: Békés megye alföldi jellegéből következik, hogy itt sokan járnak kerékpárral, ezért különösen fontos ez a program.

Hudák Pál a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos elmondta: látni és látszani, ez volt a fő cél. Viszont elmondása szerint, ehhez hozzá tartozik a kerékpárok felszerelése, a boltok hozzáállása is.

Az akcióban huszonöt megyei kerékpárüzlet, illetve szerviz várta kedvezményekkel a bicikliseket. 962-en el is látogattak és éltek az akció lehetőségeivel. A megye kilenc városában, köztük Békéscsabán is, október 6-án este kivilágított kerékpárjaikkal, rendőri felvezetés mellett indultak útnak a biciklisek. A megyeszékhelyen összesen 167-en csatlakoztak a figyelemhívó biciklitúrához.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,