Nem állt meg a népesség fogyása Magyarországon

2023. szeptember 27. 07:24 | behir.hu

Elkészült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2022. évi népszámlálás kiértékelésével, az eredmények pedig azt mutatják ,hogy hazánkban az előzőekben tapasztalt adatokhoz viszonytva, nem állt meg a népesség fogyás.

A lakosságon belül továbbra is többségben vannak a nők, a férfi-női arány a KSH adatai szerint 48-52. A lakosság 14,7%-a 15 év alatti, míg a 65 évnél idősebbek 20,8%-ot tesznek ki.

Csökkent a nagyvárosok lakossága, miközben az agglomerációké gyarapodott. Lényegében minden nagyvárosból történt elvándorlás: Budapestről 47 ezren költöztek el, míg a második legnagyobb városból, Debrecenből 12 ezren. A lakásállomány 11 év alatt 4,3%-kal növekedett, ugyanakkor minden harmadik háztartásban egyedül élnek.

A KSH projektvezetője, Kovács Marcell, korábban közölt hírekre reagálva azt is elmondta, hogy a magukat vallásosnak tartók aránya 50% alá csökkent, pontos becslést a választ nem adók magas aránya miatt azonban nehéz adni.

Hazánk legnagyobb kisebbsége továbbra is a roma, ugyanakkor a 2011-es adatokhoz képest 105 ezer fővel kevesebben vallották magukat romának. A második helyen továbbra is a német kisebbség áll, de az ő számuk is csökkent. Növekedést mutatott ezzel szemben az ukrán nemzetiségűek száma, 7 ezerről 25 ezerre. A 218 ezer Magyarországon élő külföldi állampolgár döntő többsége európai.

Forrás: portfolio.hu

További programok »

FEL