Nehéz ősz jön a mezőgazdaságban az aszály miatt

2022. augusztus 2. 18:14 | behir

A tragikus nyár után nagyon nehéz ősz jön a mezőgazdaságban az aszály miatt – mondta a MAGOSZ elnöke. Jakab István hozzátette, hogy az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs ötpontos terve ezt kívánja enyhíteni.

Az operatív törzs a gazdák hiteleire 2023 végéig moratóriumot rendelt el, a biztosítótársaságokat pedig kötelezte, hogy 14 napon belül fizessék ki az aszálykárokat. Emellett kormány takarmányszállításhoz is 3 milliárd forintos keretet nyitott meg, továbbá hangsúlyozta, hogy az élelmiszerellátás nincs veszélyben.

„Az aszály ellátásbiztonságot nem veszélyeztet, hisz Magyarország 20 millió ember számára képes élelmiszer alapanyagot, élelmiszert előállítani. A gond ott van, hogy európai uniós tagállamként a tőke, munkaerő és az áru szabad áramlását biztosítani kell. A magyar kormány lépett, tehát nyilván itt akarjuk tartani az itt megtermelt gabonát, ez azt jelenti, hogy elővásárlási jogunkat kívánjuk érvényesíteni” – osztotta meg Jakab István.

Az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs az alábbi intézkedéssel segíti az agráriumból élőket.

  • A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e az adott lehetőséggel.
  • A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  • Emellett a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • További segítséget jelenthet, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • Felgyorsítják a biztosítók aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. Ennek értelmében a biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Gazdaság

FEL